Ο Brian Eno απέκτησε τον δικό του αστεροειδή

brian-eno Shamil Tanna
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η συνεισφορά του πρωτοπόρου της ambient στην προώθηση των επιστημών αναγνωρίστηκε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την διαστημική αποστολή «Απόλλων 11» χάρη στην οποία ο άνθρωπος κατέκτησε το φεγγάρι και το οποίο ο Brian Eno έχει φροντίσει να μην περάσει απαρατήρητο, αφού πρόσφατα ανακοίνωησε την επανέκδοση του «Apollo: Atmospheres & Soundtracks». Το εμβληματικό ambient άλμπουμ του Eno ηχογραφήθηκε το 1983 ως soundtrack στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «For All Mankind» του Al Reinert για την διαστημική αποστολή της NASA.

Η επιστημονική κοινότητα θέλησε να τιμήσει τον Βρετανό καλλιτέχνη για την συνεισφορά του στην προώθηση των επιστημών και την Δευτέρα του απονεμήθηκε το μετάλλιο Stephen Hawking για την επικοινωνία. Η απονομή του μεταλλίου πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ επιστημών και τεχνών Starmus V στην Ζυρίχη, όπου τιμήθηκαν μεταξύ άλλων οι Elon Musk και ο Todd Douglas Miller.

Πέραν όμως του σημαντικού μεταλλίου, ο Brian Eno απέκτησε τον δικό του αστεροειδή. Πιο συγκεκριμένα ο αστεροειδής «81948 (2000 OM69)» μετονομάστηκε σε «Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno», όπως είναι δηλαδή το πλήρες όνομα του Βρετανού καλλιτέχνη.

Με αυτή την ιδιαίτερη τιμή, ο Eno μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ καλλιτεχνών των οποίων τα ονόματα έχουν δοθεί σε ουράνια σώματα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι David Bowie, οι Beatles (τόσο ως συγκρότημα, όσο και μεμονωμένα τα τέσσερα μέλη), οι Led Zeppelin, ο Frank Sinatra, ο Elvis Presley, ο Lemmy Kilmister και άλλοι.