Πέθανε ο Andrea Camilleri, δημιουργός του Επιθεωρητή Μονταλμπάνο

andrea-camilleri Claudio Peri
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας έγραψε πάνω από 100 βιβλία και γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.

Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς, ο Andrea Camilleri, έφυγε από την ζωή στην ηλικία των 93 ετών. Ο πολυαγαπημένος Σικελός συγγραφέας είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης τον περασμένο μήνα μετά από καρδιακή ανακοπή.

RAI

O Luca Zingaretti ενσαρκώνει τον Μονταλμπάνο στην μικρή οθόνη.

Αναμφίβολα το πιο γνωστό δημιούργημα του Camilleri ήταν η σειρά βιβλίων με τον Επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο στην φανταστική πόλη Βιγκάτα της Σικελίας. Ο ήρωας του συγγραφέα μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη το 1999 από το RAI και σημείωσε τεράστια επιτυχία τόσο εντός, όσο και εκτός Ιταλίας. Χάρη στον εμβληματικό μυθιστορηματικό χαρακτήρα του και το γλωσσικό ιδίωμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο Camiller κατάφερε να αλλάξει την εντύπωση του κόσμου για την Σικελία, από μια βίαιη και διεφθαρμένη περιοχή, σε έναν ανάλαφρο, διασκεδαστικό γαστρονομικό παράδεισο.

Ο συγγραφέας έγραψε πάνω από 100 βιβλία και παρά τον μυθιστορηματικό χαρακτήρα τους ήταν επηρεασμένα από τις εξελίξεις της εποχής, με τον Camilleri να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός στις έρευνες του. Τα βιβλία της σειράς με τον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

AP / Allesandra Tarantino

Το τελευταίο βιβλίο του Andrea Camilleri με τίτλο «Il cuoco dell'Alcyon» κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο και έγινε ανάρπαστο στην Ιταλία.

Τα τελευταία χρόνια ο συγγραφέας είχε χάσει την όραση του, όμως το 2017 σχολίασε πως αυτό του έδωσε την δυνατότητα να οραματιστεί τα πράγματα πιο καθαρά. «Είμαι τυφλός, όμως χάνοντας την όραση μου, όλες μου οι άλλες αισθήσεις έχουν αναζωογονηθεί. Έχουν έρθει να με σώσουν. Η μνήμη μου έχει βελτιωθεί και θυμάμαι περισσότερα πράγματα από όσο πριν, με μεγαλύτερη διαύγεια και συνεχίζω να γράφω» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Camilleri.