Έχασε στα δικαστήρια η Katy Perry

katy-perry Matt Baron
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια φέρεται να «έκλεψε» τελικά το beat του «Dark Horse» από ένα χριστιανικό rap τραγούδι του 2008.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Marcus Gray – πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Flame – και άλλοι δύο μουσικοσυνθέτες, κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Katy Perry, με τον ισχυρισμό ότι στο «Dark Horse» αντέγραψε ένα τραγούδι που είχε κυκλοφορήσει το 2008, το «Joyful Noise». Η δίκη ολοκληρώθηκε με τους ενόρκους να αποφαίνονται πως η Αμερικανίδα pop star τελικά αντέγραψε το beat από το τραγούδι του Gray.

Ακούτε το «Joyful Noise» του Flame και το «Dark Horse» της Katy Perry

Η Perry και ο παραγωγός Dr. Luke είχαν ισχυριστεί πως δεν είχαν ακούσει ποτέ το συγκεκριμένο τραγούδι, καθώς δεν ακούνε χριστιανική μουσική. Η πλευρά του Gray απάντησε πως ενδέχεται να το είχαν ακούσει στο YouTube, το MySpace ή το Spotify – όπου το τραγούδι έχει παιχτεί εκατομμύρια φορές – ή ακόμα και στα Grammy. Το τραγούδι του Gray ήταν υποψήφιο για ένα βραβείο του 2009.

Invision/AP / Jordan Strauss

Κατά την διάρκεια της δίκης, η πλευρά της Perry προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να πείσει τους ενόρκους πως ο Gray επιχειρεί να αποκτήσει την ιδιοκτησία «βασικών δομικών στοιχείων της μουσικής, που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα σε όλους». Μετά την απόφαση του δικαστηρίου μένει να υπολογιστεί η αποζημίωση που θα πρέπει να πληρώσει στον Gray και τους συνεργάτες του.

Το «Joyful Noise» του Gray (όπου συμμετέχουν οι Lecrae και John Reilly) συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Our World: Redeemed» και έλαβε μια υποψηφιότητα για καλύτερο gospel/rock άλμπουμ το 2009. Το «Dark Horse» της Perry κυκλοφόρησε το 2013 με το «Prism» και πούλησε πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.