Σχολική βιβλιοθήκη απαγορεύει βιβλία του Χάρι Πότερ μετά από διαβούλευση με εξορκιστές

harry-potter
ΤΡΙΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

«Οι κατάρες και τα ξόρκια στα βιβλία είναι πραγματικά και υπάρχει κίνδυνος επίκλησης σατανικών πνευμάτων» ανακοίνωσε το σχολείο.

Ένα σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί αποφάσισε να αφαιρέσει όλα τα βιβλία του Χάρι Πότερ από την βιβλιοθήκη του, επειδή «οι κατάρες και τα ξόρκια είναι αληθινά και υπάρχει φόβος να γίνει επίκληση σατανικών πνευμάτων εάν αναγνωστούν από ανθρώπους».

Σύμφωνα με την Tennessean, ο πάστορας του σχολείου Dan Reehil ενημέρωσε τους γονείς των μαθητών για τη σχετική απαγόρευση μέσω email, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι είχε επικοινωνήσει με «αρκετούς» εξορκιστές και οι οποίοι με την σειρά τους συνέστησαν την απόσυρση των βιβλίων.

Shutterstock / Anton Ivanov

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ υπήρχαν στην βιβλιοθήκη μέχρι το περασμένο σχολικό εξάμηνο, όμως αφαιρέθηκαν μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και τις «συστάσεις» εξορκιστών.

«Αυτά τα βιβλία παρουσιάζουν την μαγεία ως καλή και κακή, κάτι το οποίο δεν είναι αληθές, αλλά στην πραγματικότητα μια έξυπνη απάτη. Οι κατάρες και τα ξόρκια που χρησιμοποιούνται στα βιβλία είναι αληθινά και υπάρχει φόβος να γίνει επίκληση σατανικών πνευμάτων εάν αναγνωστούν από ανθρώπους» αναφέρει το email.

Η επιθεωρήτρια των καθολικών σχολείων στο Νάσβιλ Rebecca Hammel με την πλευρά της σχολίασε πως το θέμα προέκυψε όταν ένας γονιός ρώτησε για τα συγκεκριμένα βιβλία, ενώ συμπλήρωσε πως ο πάστορας του σχολείο έχει την δυνατότητα την σχετική απόφαση. Τα βιβλία που έγραψε η J.K. Rowling βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη, μέχρι που έγινε πρόσφατα ανακαίνιση.

EPA-EFE/REX/Shutterstock / Neil Hall

Η δημιουργός του Χάρι Πότερ έχει σχολιάσει με χιούμορ τις κατά καιρούς απαγορεύσεις των βιβλίων της από φανατικούς θρησκευόμενους.

Η Hammel εξέφρασε την ελπίδα πως εάν υπάρχουν γονείς που θεωρούν ότι αρμόζει στα παιδιά τους να διαβάσουν τα συγκεκριμένα βιβλία, τότε θα τα καθοδηγήσουν ώστε να καταλάβουν το περιεχόμενο τους μέσα από το πρίσμα της πίστης τους. «Δεν ασχολούμαστε πραγματικά με την λογοκρισία σε τέτοιες περιπτώσεις, πέραν του να εξασφαλίζουμε ότι το υλικό που βάζουμε στις σχολικές βιβλιοθήκες είναι κατάλληλο για τις ηλικίες των μαθητών στις αίθουσες μας» κατέληξε η Hammel.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρι Πότερ αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Το 2001 ένα πάστορας στο Νέο Μεξικό διοργάνωσε μια δημόσια καύση των βιβλίων της σειράς, ενώ το 2003 ο Πάπας Βενεδίκτος ΙΣΤ’ σχολίασε πως τα βιβλία είναι «πανούργες αποπλανήσεις που λειτουργούν απαρατήρητα και έτσι διαστρεβλώνουν βαθύτατα τον Χριστιανισμό στην ψυχή προτού μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά».