Τι σχέση έχουν οι Led Zeppelin και η Miley Cyrus με την ασφαλή οδήγηση;

odigisi-autokinito-mousiki-stereofoniko
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Προτιμήστε Led Zeppelin ή Red Hot Chili Peppers αντί για Green Day και Miley Cyrus για να φτάσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια στον προορισμό σας.

Μια από τις «παραδόσεις» σε κάθε road trip που σέβεται τον εαυτό του είναι η επιλογή της κατάλληλης μουσικής που θα γεμίσουν τις πολλές ώρες στους δρόμους. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, υπάρχουν ορισμένα είδη μουσικής που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, καθώς φαίνεται πως καθιστούν την οδήγηση πιο επικίνδυνη.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα του South China University of Technology βρήκε πως τραγούδια με ένα τέμπο από 120bpm και πάνω αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγήσει κανείς πιο γρήγορα και να κάνει πιο ριψοκίνδυνους ελιγμούς. Για τις ανάγκες τις έρευνας, οι συμμετέχοντες οδηγήσαν σε έναν εξομοιωμένο αυτοκινητόδρομο είτε χωρίς μουσική, είτε ακούγοντας συγκεκριμένα τραγούδια.

Shutterstock

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες άλλαξαν λωρίδα 70 φορές στα 20 λεπτά της διαδρομής,όταν όμως άκουγαν rock μουσική, ο αριθμός αυτός διπλασιαζόταν. Η έρευνα έδειξε επίσης πως η μέση ταχύτητα αυξήθηκε κατά 8 χιλιόμετρα την ώρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το «American Idiot» των Green Day ήταν το πιο «επικίνδυνο» τραγούδι, ενώ αντίθετα το «Stairway To Heaven» των Led Zeppelin είχε τις λιγότερες επιπτώσεις στην οδική συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Broadimage/REX/Shutterstock

Τα πιο «επικίνδυνα» τραγούδια είναι τα εξής:

Globe Photos/REX/Shutterstock

Αντίστοιχα τα λιγότερα «επικίνδυνα» τραγούδια είναι τα εξής:

Ο κεντρικός ερευνητής Qiang Zeng εκτίμησε πως τα αποτελέσματα θα φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών εκπαίδευσης οδηγών, ώστε να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που επιφέρει η «αθώα» πρακτική ακρόασης μουσικής κατά την οδήγηση.