Προς πώληση η βουλή των χιμπατζήδων του Banksy

banksy-devoted-parliament
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το «πιο επίκαιρο από ποτέ» έργο του αινιγματικού street artist και «σύγχρονου Βολταίρου» θα βγει στο σφυρί τον Οκτώβριο.

Ένας πίνακας ζωγραφικής του Banksy που απεικονίζει του βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου ως χιμπατζήδες θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s τον Οκτώβριο και αναμένεται να πουληθεί για περίπου δύο εκατομμύρια λίρες. Το έργο με τίτλο «Devoted Parliament» (δηλαδή «αφιερωμένη βουλή») είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος που έχει φιλοτεχνήσει ποτέ ο αινιγματικός street artist.

Στον πίνακα υπάρχει η λεζάντα «Laugh now, but one day we’ll be in charge», η οποία παραπέμπει σε ένα stencil του με έναν χιμπατζή που φορά μια ταμπέλα με την ίδια φράση. Το «Devoted Parliament» δημιουργήθηκε το 2009 και παρουσιάστηκε στην έκθεση «Banksy vs Bristol Museum» την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πίνακας του Banksy θα εκτεθεί στους χώρους του λονδρέζικου οίκου δημοπρασιών στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της βραδιάς σύγχρονης τέχνης στο μουσείο του Μπρίστολ στις 3 Οκτωβρίου.

Phillips Auctions

Η λεζάντα του «Devoted Parliament» παραπέμπει σε ένα stencil του Banksy.

Ο επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s Alex Branczik σχολίασε πως το έργο προσεγγίζει «τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών» και ότι ανεξαρτήτως τι άποψη έχει κανείς για το Brexit «δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το έργο είναι πιο επίκαιρο από όσο ποτέ».

Ο Branczik στην συνέχεια εκθείασε το «Devoted Parliament» αφού απεικονίζει «τα πρωτόγνωρα επίπεδα πολιτικού χάους» και επιβεβαιώνει πανηγυρικά τον ρόλο του Banksy ως «σατιρικό σχολιαστή της εποχής» και «σύγχρονο Βολταίρο».