Who is Who: Ramones

who-is-who-ramones

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Η μπάντα από το Queens, που συχνά αναφέρεται ως το πρώτο punk group, έχει αφήσει το στίγμα της στην ιστορία της μουσικής, με κλασικά τραγούδια, μοναδικό στυλ και ορκισμένους fans. Μπορεί η εμπορική τους επιτυχία να ήταν περιορισμένη, η επιρροή τους όμως, στη σύγχρονη μουσική σκηνή είναι τεράστια.

- Τα ιδρυτικά μέλη των Ramones γνωρίστηκαν στο Queens όταν ήταν ακόμα μαθητές στο σχολείο. Ο John Cummings (Johnny Ramone) και ο Thomas Erdelyi (Tommy Ramone) ήταν ήδη μέλη σχολικών συγκροτημάτων πριν συναντηθούν με τους Douglas Colvin (Dee Dee Ramone) και Jeffrey Hyman (Joe Ramone). Όλοι υιοθέτησαν το επίθετο Ramones, χωρίς να έχουν κάποια συγγένεια μεταξύ τους. Έμπνευση για το συγκεκριμένο όνομα ήταν το ψευδώνυμο του Paul McCartney Paul Ramon, στα πρώτα βήματα των Beatles.

- H πρώτη φορά που έπαιξαν μπροστά σε κοινό ήταν το 1974. Κανένα τραγούδι τους δεν κρατούσε πάνω από δύο λεπτά. Εκείνη την εποχή μια καινούργια μουσική σκηνή αναδυόταν στη Νέα Υόρκη, με το club CBGB να αναδεικνύει αυτούς που αργότερα θα γίνονταν ηγέτες του punk rock κινήματος.

- Το πρώτο album των Ramones με τίτλο το όνομά τους, κυκλοφόρησε το 1976. Οι κριτικές που έλαβε ήταν εξαιρετικές και όλοι μιλούσαν για κάτι καινούργιο που είχε ξεπηδήσει από την underground σκηνή της Νέας Υόρκης και δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα των hippies που κυριαρχούσε μέχρι τότε. Παρά τις διθυραμβικές κριτικές, το album δεν είχε υψηλές πωλήσεις και οι εμφανίσεις τους εκτός της βάσης τους, στη Νέα Υόρκη ήταν αποτυχημένες.

- Ένα ταξίδι στο Λονδίνο και η επαφή με την εκεί punk σκηνή όμως, τους έδωσε το κατάλληλο σπρώξιμο. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις πλέον ήταν θέμα συζήτησης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

- Τα δύο επόμενα albums τους, «Leave Home» και «Rocket To Russia» κυκλοφόρησαν το 1977 και γνώρισαν ακόμα λιγότερη εμπορική επιτυχία. Ο Tommy κουρασμένος από τις συνεχείς tour έφυγε από την μπάντα το 1978. Αντικαταστάθηκε από τον Marc Bell, ή αλλιώς Marky Ramone, με τον οποίον ηχογράφησαν και το τέταρτο album τους «Road To Ruin». Από το συγκεκριμένο album το «I Wanna Be Sedated» ξεχώρισε και έγινε ένα από τα πιο γνωστά album της μπάντας.

- Μετά το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο στο «Rock n’ Roll High School» ο παραγωγός Phil Spector ενδιαφέρθηκε για τη μουσική τους και ανέλαβε την παραγωγή του album τους «End Of The Century». Ο Spector, γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους του κρατούσε ένα πιστόλι στον κρόταφο του Dee Dee κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, αναγκάζοντάς τον να παίζει συνεχώς ένα riff. To album πούλησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο album των Ramones, αλλά ο Johnny δήλωσε ότι δεν του άρεσε όσο το παλιότερο, πιο άγριο υλικό τους.

- Μετά την κυκλοφορία του «Subterranean Jungle» ο Marky απολύθηκε λόγω αλκοολισμού και αντικαταστάθηκε από τον Richard Reinhardt ή αλλιώς Richie Ramone. Μαζί του οι Ramones ξαναβρήκαν τη χαμένη τους έμπνευση και συνέθεσαν μερικά από τα πιο γνωστά τους τραγούδια όπως το «Somebody Put Something In My Drink». Τα albums που ηχογράφησαν μαζί του, το «Too Tough To Die» και «Halfway To Sanity» συγκαταλέγονται στα καλύτερά τους.

- Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας ο Ritchie αποχώρησε και ο Marky, καθαρός πια, επανήλθε στη θέση του πίσω από τα drums, ενώ ο Dee Dee αποχώρησε από την μπάντα στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

- Το μουσικό στυλ των Ramones ήταν δυνατό, γρήγορο και επηρεασμένο από την pop και rock σκηνή των 50s και 60s , όπως οι Beatles και οι Rolling Stones. Ο ήχος τους ήταν πιο σκληρός από των Stooges ή των New York Dolls, που επίσης χαρακτηρίζονται ως πρωτεργάτες του punk κινήματος. Εμπειρία ήταν να τους βλέπει κάποιος ζωντανά, με το κλασικό μέτρημα πριν την έκρηξη των drums και την απίστευτη επικοινωνία με το κοινό.

- Η δεκαετία του ’90 τους βρήκε σε καινούργια δισκογραφική και να συμμετέχουν μέχρι και σε επεισόδιο των Simpsons, ως φιγούρες. Το τελευταίο τους album ήταν το «¡Adios Amigos!» και τo τελευταίο τους show το έδωσαν στο Hollywood, ενώ συμμετείχαν σε αυτό ο Lemmy των Motorhead, o Eddie Vedder των Pearl Jam, o Chris Cornell των Soundgarden και ο Tim Armstrong των Rancid. H τελευταία εμφάνιση που έκαναν μαζί σαν συγκρότημα ήταν στα Virgin Megastores της Νέας Υόρκης το 1999.

- Ο Joey πέθανε δύο χρόνια αργότερα χτυπημένος από καρκίνο. Το 2002 οι Ramones μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και λίγους μήνες μετά ο Dee Dee βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του από υπερβολική δόση ηρωίνης. Τον ακολούθησε ο Johnny το 2004, μετά από μάχη με τον καρκίνο του προστάτη. Την ίδια μέρα με τον θάνατό του ένα μουσείο προς τιμήν των Ramones εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο.

Φωτογραφίες: en.wikipedia.org

Ροζίνα Αράπη