Πέθανε ο χαρισματικός ντράμερ των Cream, Ginger Baker

ginger-baker Ian Dickson
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Paul McCartney, Mick Jagger, Ringo Starr, Flea και πολλοί άλλοι εξέφρασαν την βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Βρετανού μουσικού.

Ο Ginger Baker, ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Cream, πέθανε την περασμένη σαββατοκύριακο στην ηλικία των 80 ετών. Ο θάνατος του Βρετανού μουσικού έγινε γνωστός μέσω μιας ανάρτησης στο επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε πως ο Ginger έφυγε ειρηνικά στο νοσοκομείο σήμερα το πρωί. Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τον θάνατο του μουσικού, ο οποίος είχε εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια ο Baker είχε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα υγείας, καθώς το 2013 ανακοίνωσε πως έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που προκαλείται από το κάπνισμα και χρόνιο πόνο στην πλάτη ως αποτέλεσμα εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Τρία χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με σοβαρή καρδιοπάθεια και υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ενώ λίγο νωρίτερα είχε χτύπησε από πτώση στο σπίτι του, αναγκάζοντας το μάλιστα να ακυρώσει συναυλίες με τους Air Force 3.

Shutterstock / Judy Totton

Ο Baker ίδρυσε τους εμβληματικούς Cream το 1966 με τον Eric Clapton και τον μπασίστα Jack Bruce και μαζί κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ μέχρι την διάλυση τους το 1968. Στην συνέχεια οι Baker και Clapton σχημάτισαν τους Blind Faith με τον Steven Winwood των Family και τον Ric Grech των Family και πρόλαβαν να βγάλουν έναν ομώνυμο δίσκο. Αφού έβγαλε δύο άλμπουμ με τους Air Force το 1970, ο Baker ακολούθησε solo καριέρα και κυκλοφόρησε 18 άλμπουμ, με το «Why» του 2014 να είναι η τελευταία κυκλοφορία του.

Η πολυτάραχη ζωή του Baker αποτέλεσε θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Beware Of Mr. Baker» που σκηνοθέτησε ο Jay Bulger το 2013. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian την ίδια χρονιά, ο ντράμερ αποκάλυψε πως είχε δώσει μεγάλη μάχη με τα ναρκωτικά και ειδικά την ηρωίνη, την οποία είχε κόψει «29 φορές».

Η είδηση του θανάτου του Baker σκόρπισε την θλίψη στον χώρο του θεάματος, με πολλούς φίλους και συναδέλφους του Βρετανού μουσικού να εκφράζουν την λύπη και να στέλνουν τις ευχές τους μέσω του διαδικτύου.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Paul McCartney και Ringo Starr των Beatles, ο Mick Jagger των Rolling Stones, ο Brian May των Queen, ο Flea των Red Hot Chili Peppers, ο Brian Wilson και πολλοί άλλοι.