Μια ιστορία γάμου από τις εκδόσεις Ποταμός

i-istoria-enos-gamou-istoria-enos-gamou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η πορεία ενός γάμου από την αρχή ως τη διάλυσή του.

Το βιβλίο

Ιστορία ενός γάμου
μτφρ από τα Νορβηγικά: Σωτήρης Σουλιώτης

Από τον Στρίνμπεργκ μέχρι τον Μπέργκμαν οι Σκανδιναβοί έχουν αποδειχθεί άφθαστοι όταν ανατέμνουν τις συζυγικές σχέσεις.  Αυτό το νήμα συνεχίζει φέρνοντάς το στον 21ο αιώνα ο Γκάιρ Γκούλικσεν , περιγράφοντας με ωμή και λυρική ακρίβεια τη διάλυση ενός γάμου. Όλα πάνε καλά, μέχρι που ξαφνικά πέφτει ο πέλεκυς. Το μυθιστόρημα πλέκεται γύρω από αυτό που συμβαίνει  όταν κάποιοι παύουν να αγαπιούνται. Ένας άντρας προσπαθεί να καταλάβει πώς έγινε και διαλύθηκε ο γάμος του ενώ αγαπιόντουσαν με τόσο πάθος και ήθελαν το καλό ο ένας του άλλου, κάνοντας αναδρομή σε όλα τα χρόνια που έζησαν μαζί, μιλώντας από τη θέση της γυναίκας του.

Το σχόλιο
Η ιστορία ενός γάμου είναι αυτό που λέει ο τίτλος του βιβλίου. Αυτά που δεν λέει είναι πως πρόκειται για μια ιστορία που την ντύνεται το μυαλό σου για μέρες, αφού πρώτα σε βάλει να την διαβάσεις με όσο λιγότερες διακοπές σου επιτρέπει το περιβάλλον. Οικειοθελώς, νομίζω δύσκολα αφήνεις το βιβλίο στην άκρη για να κάνεις κάτι άλλο. Οι χαρακτήρες, μέσα από μια πολύ πρωτότυπη επιλογή αφηγητή, συγκροτούνται έγκαιρα για να σου επιτρέψει ο συγγραφέας από νωρίς να παρακολουθήσεις την πορεία τους μέσα στον γάμο, τον ιδιότυπο και ταυτόχρονα τόσο συνηθισμένο.

Πώς συνδέονται τα δυο τελευταία επίθετα;

Πώς κάτι μπορεί να είναι τόσο μοναδικό και ταυτόχρονα απελπιστικά συνηθισμένο;

Μα υπάρχει τίποτα πιο κοινό και μαζί ιδιαίτερο από τον έρωτα και τον παρεπόμενο χωρισμό, κάθε μα κάθε φορά που συντελούνται;

ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ / [email protected]