Δισκοκριτική: «Kveikur» Sigur Ros

diskokritiki-kveikur-sigur-ros

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Ένα χρόνο μετά το εξαιρετικό «Valtari», οι Sigur Rós, η παρέα από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, δηλώνει και πάλι το «παρών» στα δισκογραφικά δρώμενα με το έβδομο κατά σειρά άλμπουμ της, το οποίο φέρει τον τίτλο «Kveikur» -που στα ισλανδικά σημαίνει «ανάβω».

Η μπάντα -που σχηματίστηκε το 1994 και το όνομά της είναι ένα «τριαντάφυλλο νίκης»- έχει σήμα κατατεθέν στη μουσική της τα έντονα minimal, ambient και shoegaze χαρακτηριστικά, τα οποία «ντύνονται» με την ιδιαιτερότητα τη μητρικής τους γλώσσα που τους χαρίζει μια μοναδική ιδιαιτερότητα.

Οι Sigur Rós επιστρέφουν, με το «Kveikur», κάτω από την σκέπη νέας δισκογραφικής (XL Recordings) και με πιο aggresive διαθέσεις, έπειτα από την αποχώρηση του πολυοργανίστα Kjartan Sveinsson. Μέσα από τον ήχο του νέου τους πονήματος αποκαλύπτουν μια μπάντα με νέο πρόσωπο που επαναπροσδιορίζει τη μουσική της, με συνθέσεις που έχουν περισσότερο βάθος χωρίς να χάσουν τη μελωδία του παρελθόντος.

Στα οκτώ λεπτά της διάρκειας του ιδιαίτερου ρυθμού που περιβάλλει το εναρκτήριο «Brennisteinn», οι παραμορφωμένες κιθάρες και η «σφιχτή» δομή του αφήνουν χώρο για να ξεπροβάλουν με αποθεωτικό τρόπο, αιθέρια φωνητικά τα οποία φαντάζουν ως κάλεσμα σε μια industrial γιορτή γεμάτη χορό, που δύσκολα μπορούμε να αρνηθούμε.

Η χαλαρή και σκοτεινή σύνθεση «Hrafntinna», επιβεβαιώνει αυτούς που πιστεύουν πως η έννοια της ψυχεδέλειας συνδέεται άρρηκτα με τη φύση των Sigur Rós.

Ο ηγέτης του συγκροτήματος, Jonsi Birgisson, δίνει ένα απολαυστικό ρεσιτάλ ερμηνείας στο πεντάλεπτης διάρκειας «Isjaki», ένα κομμάτι που μέσα από την pop, ανάλαφρη αλλά και ευαίσθητη αισθητική του μας παραδίδει στην αγκαλιά ενός ατμοσφαιρικού διδύμου το οποίο αποτελούν οι συνθέσεις «Yfirboro» και «Stormur». Ο βιομηχανικός ήχος του «Kveikur», που χαρίζει το όνομά του στο άλμπουμ, επαναφέρει την δύναμη που συναντήσαμε στην έναρξη της ακρόασης με τα έγχορδα, τα τύμπανα, τις κιθάρες αλλά και τα φωνητικά να αρπάζουν φωτιά συνδυάζοντας με μαεστρία industrial και post-rock καθαρούς ήχους, απελευθερώνοντας συναισθήματα και διαθέσεις.

Οι ισλανδοί post rockers οδηγούν την ακρόαση του άλμπουμ στην τελική ευθεία μέσα από τον ξέφρενο ρυθμό των συνθέσεων «Rafstraumur» και «Bláþráour», ενώ το 48άλεπτο μουσικό ταξίδι κλείνει με το όμορφο ορχηστρικό «Var».

Οι Sigur Rós εμφανίζονται και πάλι στο μουσικό προσκήνιο, έπειτα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τις κινηματογραφικές ταινίες που επένδυσαν με τις συνθέσεις τους, για να μας παραδώσουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής το 2013.

Η μπάντα που σέβεται τη μουσική παράδοση της χώρας της και έχει μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και σήμερα, διατηρεί τον καθαρά προσωπικό, πειραματικό και συνάμα λυρικό ήχο της, με τον Jonsi Birgisson να δίνει με τις ερμηνείες του ένα μοναδικό χρώμα και ύφος στα κομμάτια.

Το «Kveikur» αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες του μοναδικού αυτού μουσικού σχήματος, με τον νέο βιομηχανικό ήχο, την απαραίτητη ένταση και την σωστά τοποθετημένη εναλλαγή της, τα στιβαρά κρουστά και την ηλεκτρική κιθάρα να παίρνει οδηγίες από το δοξάρι του Jonsi και όλα να συνθέτουν ένα άλμπουμ που κανένα τραγούδι δεν μοιάζει με κάποιο άλλο.

Φανταστικές ενορχηστρώσεις, δυναμικές εκτελέσεις, προσεγμένες παραγωγές, εθιστικές μελωδίες, αφήνουν να φανεί πως το μουσικό παραμύθι, του οποίου οι στίχοι είναι γραμμένοι στα ισλανδικά, έχει ακόμα αρκετά κεφάλαια να μας αποκαλύψει και να μας προκαλέσει να τα μεταφράσουμε με εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα.

Καλλιτέχνης: Sigur Ros

Album: «Kveikur»

Record Label: XL Recordings

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης