Είναι η νόσος ένα αμετάφραστο μήνυμα;

sabbas-sabbopoulos
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Επτά παραμύθια ζωής από τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο και τις εκδόσεις Αρμός.

Το βιβλίο

Αφετηρία του βιβλίου είναι οι ιστορίες καρκινοπαθών, οι οποίοι, κατά την ψυχοθεραπεία τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους· έναν εαυτό που αγνοούσαν· έναν εαυτό όμοιο με ηρώα παραμυθιού.
Σήμερα ο καρκίνος έχει χαρακτηριστικά επιδημίας. Οι κοινωνίες επιχειρούν να τον απομονώσουν, ώστε οι απειλητικές φαντασιώσεις που διακινεί να μην στοιχειώνουν την καθημερινότητα. Οι ασθενείς αποφεύγουν να αναφέρονται σε όσα ζουν, νιώθουν και σκέφτονται, γιατί οι "απέξω" συχνά αρνούνται ακόμη και να ακούσουν την λέξη καρκίνος, ενώ αποφεύγουν τον ασθενή, σαν να πρόκειται για εστία μόλυνσης.
- Παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου οι πρώτες εμπειρίες, ο τρόπος ζωής, η ιστορία του καθενός μας;
- Τι βιώνει άραγε ο καρκινοπαθής, όταν μόνος παλεύει με την νόσο;
- Τι είδους σχέσεις υφαίνει με το περιβάλλον και με τους γιατρούς του;
- Ποιους μηχανισμούς άμυνας κινητοποιεί, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προκύπτει και το άγχος θανάτου που τον κατακλύζει;
- Γιατί, όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα βιώματα του καρκινοπαθούς, γινόμαστε καλύτεροι; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο Σάββας Σαββόπουλος
Είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Σπούδασε ιατρική στo Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ειδικεύτηκε ως ψυχίατρος στην Γενεύη και εργάστηκε για ένδεκα χρόνια στις εκεί πανεπιστημιακές κλινικές, όπου και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Η διδασκαλία των G. Garrone, R. Tissot, A. Andreoli, J. P. Junod, A. Gunn-Sechehaye και άλλων πάνω στις ψυχικές διαταραχές αλλά και στην σχέση ασθενούς και γιατρού υπήρξε καθοριστική. Στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική εκπαιδεύτηκε στην Γενεύη, στο Παρίσι και στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στους F. Pasche, R. Diatkine, A. Green, M. Fain, O. Flournoy, G. Mercier, Ά. Ποταμιάνου και άλλους σημαντικούς ψυχαναλυτές. Είναι διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της οποίας υπήρξε διευθυντής εκπαίδευσης, και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος, και διετέλεσε πρόεδρος, της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και τακτικό μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου των Παρισίων- P. Marty.

Για περισσότερο από τριάντα χρόνια εργάζεται με καρκινοπαθείς ως ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής και ως επόπτης σε ογκολογικές και ψυχο-ογκολογικές υπηρεσίες. Οι κλινικές και οι θεωρητικές του έρευνες σε αυτό το πεδίο έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ψυχανάλυσης και ψυχοσωματικής και έχουν ανακοινωθεί σε πλήθος σχετικών συνεδρίων.