Δημιουργήστε μόνοι τα δικά σας βινύλια

phonocut
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Το Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφορεί η συσκευή παραγωγής δίσκων βινυλίου για το σπίτι, της Phonocut, που θα ταράξει τα νερά.

Τα τελευταία χρόνια το βινύλιο έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό comeback στις προτιμήσεις των μουσικόφιλων, με τις πωλήσεις να βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Τον περασμένο μήνα μάλιστα οι πωλήσεις βινυλίου ξεπέρασαν τα CD για πρώτη φορά μετά το 1986, δείχνοντας πως η τάση αυτή δεν είναι παροδική.

Το τεράστιο ενδιαφέρον για το αναλογικό φορμάτ έχει δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα «μποτιλιάρισμα» στα σχετικά λίγα εργοστάσια παραγωγής δίσκων που έχουν απομείνει, οπότε η αναμονή και το κόστος για όσους θέλουν να πειραματιστούν με το βινύλιο είναι συχνά απαγορευτικό.

Shutterstock

Μια νέα συσκευή από την Phonocut έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους την αποκτήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους βινύλια 10'' μέσα σε μισή ώρα περίπου. Σύμφωνα με άρθρο του Wired, η κάθε πλευρά του δίσκου χωρά 10-15 λεπτά μουσικής και η εγγραφή στους κενούς δίσκους γίνεται «σε ζωντανό χρόνο» χρησιμοποιώντας μια ειδική γραφίδα από διαμάντι.

Ο συνιδρυτής της Phonocut Florian Kaps σχολίασε στο Wired πως η συσκευή είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση και τόνισε πως έμπνευση πίσω από τη δημιουργία της αποτέλεσε η ανάγκη των καταναλωτών για μια υλική σχέση με τη μουσική μέσα στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Phonocut

«Η ψηφιακή [μουσική] είναι μεγάλο πρόβλημα – δεν είναι αληθινή. Μπορεί να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτή, αλλά μπορεί μόνο να την δεις ή να την ακούσεις. Δεν μπορείς να την γλύψεις, δεν μπορείς να την μυρίσεις και δεν μπορείς να την πιάσεις. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε πέντε αισθήσεις και στο τέλος της ημέρας, χρειαζόμαστε και τις πέντε αυτές αισθήσεις για να ερωτευτούμε, να νιώσουμε ευτυχισμένοι, να χτίσουμε εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Kaps.

Η προπώληση της συσκευής στα 1.100 δολάρια έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της επίσημης σελίδας της Phonocut και η πρώτη παρτίδα θα γίνει διαθέσιμη τον Δεκέμβριο του 2020.