Βρέθηκε χαμένο κεφάλαιο του «πρώτου σύγχρονου μυθιστορήματος» από την Murasaki Shikibu

the-tale-of-genji-murasaki-shikibu
ΤΡΙΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Το χειρόγραφο από την «Ιστορία του Γκέντζι» ανακαλύφθηκε στο σπίτι απογόνου ενός πρώην φεουδάρχη στο Τόκιο.

Ένα άγνωστο κεφάλαιο της «Ιστορίας του Γκέντζι» – του πρώτου σύγχρονου μυθιστορήματος που έγραψε η Murasaki Shikibu τον 11ο αιώνα στην Ιαπωνία – βρέθηκε σε σπίτι στο Τόκιο. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Asahi Shimbun, το χειρόγραφο κεφάλαιο ανακαλύφθηκε στο σπίτι απογόνου ενός πρώην φεουδάρχη στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Το μυθιστόρημα της Shikibu – μιας κυρίας των τιμών της αυτοκρατορικής αυλής – αφηγείται την ιστορία του Γκέντζι, ο οποίος συναντά και τελικά παντρεύεται μια γυναίκα ονόματι Murasaki. Τα γιαπωνέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης πως ειδικοί μελετητές έχουν επιβεβαιώσει την γνησιότητα του χειρόγραφου.

Το νέο εύρημα φέρεται να έχει διαστάσεις 21,9 εκατοστά μήκος και 14,3 εκατοστά πλάτος. Παρά το γεγονός ότι δεν σώζεται καμία πρωτότυπη έκδοση του κλασικού έργου της Shikibu, πολλοί άλλοι συγγραφείς κατέγραψαν την ιστορία.

Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα, το χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε φέρεται να γράφτηκε από τον Ιάπωνα ποιητή Fujiwara no Teika, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε ορισμένες από τις παλαιότερες γνωστές εκδοχές του μυθιστορήματος της Shikibu.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί άλλα τέσσερα κεφάλαια από τον Teika, ενώ μέχρι πρόσφατα οι μελέτες στο μυθιστόρημα βασίζονταν σε εκδοχές που γράφτηκαν δυόμιση αιώνες αργότερα. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο καθηγητής του πανεπιστήμιο του Κιότο Junko Yamamoto, το νέο εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μελετητές.