«Happiness Machine»: Μαραθώνιος ευτυχίας στη Στέγη

happiness-machine
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

24 ώρες προβληματισμού με ταινίες animation, συναυλίες, παραστάσεις και συζητήσεις για την επίτευξη της ευτυχίας μέσα στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα.

Μπορούμε να ζήσουμε χαρούμενοι μέσα στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα το οποίο δοκιμάζεται; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει στη βάση του το διεπιστημονικό πρότζεκτ «Happiness Machine: 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien» το οποίο φιλοξενείται την 1η Νοεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.  

Ο μαραθώνιος εστιάζοντας στη μουσική, με την συνδρομή της μουσικής σύμπραξης Klangforum Wien, ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της κλασικής συναυλίας προσφέροντας προβολές ταινιών animation, συναυλίες, παραστάσεις, sleepover και συζητήσεις μεταξύ μουσικών, ερμηνευτών, ομιλητών και καλεσμένων γύρω από το μέλλον του Δυτικού Κόσμου.  

«Πώς θέλουμε να ζήσουμε;» 

Η 24ώρη παράσταση του Klangforum Wien περιστρέφεται γύρω από το εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο που πρότεινε ο Christian Felber με την «Οικονομία για το Κοινό Καλό» (“Economy of the Common Good”). Ουσιαστικά το Klangforum Wien φιλοδοξεί να θέσει στο κοινό το ερώτημα κατά πόσο είμαστε ευτυχισμένοι υπό την επιρροή του σύγχρονου οικονομικού μοντέλου. Επεκτείνοντας αυτό το ερώτημα, δέκα κινηματογραφίστριες και δέκα συνθέτριες από την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μια ανθολογία ταινιών μικρού μήκους για το μέλλον της κοινωνίας εξετάζοντας την πιθανότητα ύπαρξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Το Klangforum Wien αποτελεί μουσική σύμπραξη 24 μουσικών από δέκα διαφορετικές χώρες οι οποίοι εκπροσωπούν μια καλλιτεχνική ιδέα και προσέγγιση που στοχεύει να αποκαταστήσει στην τέχνη τους κάτι που φαίνεται να έχει χαθεί, σταδιακά, σχεδόν ακούσια, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα: τη μουσική που έχει θέση στο παρόν, στην κοινότητα για την οποία γράφτηκε και η οποία θέλει να την ακούσει.  

Τα μέλη του Klangforum Wien προέρχονται από την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Ο Sylvain Cambreling, ο Friedrich Cerha και ο Beat Furrer είναι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί που έχουν ανακηρυχθεί επίτιμα μέλη του Klangforum Wien.  

Το σύνολο έχει ερμηνεύσει περίπου 500 νέα έργα συνθετών από τρεις ηπείρους, δίνοντας φωνή στη μουσική τους για πρώτη φορά. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει πάνω από 70 CD, μια σειρά διακρίσεων και βραβείων, περίπου 2.000 εμφανίσεις σε φημισμένα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Ευρώπη, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική και στην Ιαπωνία, καθώς και διάφορες νεανικές και πρωτότυπες πρωτοβουλίες.