Δισκοκριτική: «Endlessly» Duffy

diskokritiki-endlessly-duffy

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αυτή η ξανθιά γαλανομάτα από την Ουαλία ήταν σίγουρα η πιο επιτυχημένη αντίπαλος της Amy Winehouse στον αγώνα για το ποια αναβιώνει καλύτερα την παρουσία θρυλικών μορφών της μουσικής, όπως της Dusty Springfield και της Billie Holiday.

Αυτή η ξανθιά γαλανομάτα από την Ουαλία ήταν σίγουρα η πιο επιτυχημένη αντίπαλος της Amy Winehouse στον αγώνα για το ποια αναβιώνει καλύτερα την παρουσία θρυλικών μορφών της μουσικής, όπως της Dusty Springfield και της Billie Holiday. Πάντα στον αντίποδα της μαυρομάλλας καταραμένης τραγουδίστριας, πλασαρίστηκε σαν την πιο χαρούμενη, όμορφη και καθωσπρέπει εκδοχή της και κατάφερε να κάνει σχεδόν την ίδια επιτυχία με αυτήν, μακριά από τα σκάνδαλα, τα ποτά και τα ξενύχτια.

Στο δεύτερο βήμα της, η Duffy θέλει να δείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω και να σταματήσει τις συγκρίσεις. Επιμένει στη γλυκιά pop της δεκαετίας του ’60 και των μαύρων γυναικείων group. Η διάθεση είναι ρετρό. Οι μόνες σύγχρονες πινελιές βρίσκονται στο εναρκτήριο «My Boy» και το πρώτο single, το «Well,Well,Well», το οποίο απογειώνει η συμμετοχή των Roots.

Φυσικά, υπάρχουν οι δακρύβρεχτες μπαλάντες όπως το «Don’t Forsake Me» και το «Endlessly». Στις πιο εύθυμες στιγμές είναι εμφανής η θέληση της να μιμηθεί το στυλ της Ronnie Spector και των Ronettes.

Όλα φαντάζουν τέλεια και λουστραρισμένα, όλα όμως ακούγονται και γνώριμα, σαν να έχουν γραφτεί εκατοντάδες άλλες φορές. Δυστυχώς, αυτό που απουσιάζει από τη Duffy ήταν και είναι η ψυχή, το νούμερο ένα συστατικό της soul/pop του ‘60. Η φωνή της είναι μοναδική, όμως δεν βγάζει το απαιτούμενο συναίσθημα, τουλάχιστον όχι αυτό που θέλει η ίδια να πετύχει.

Μπορεί λοιπόν, όταν η Amy κατρακυλούσε, η Duffy να απολάμβανε το ένα hit μετά το άλλο, ακολουθώντας το δρόμο της αρετής , ο λόγος όμως που ποτέ δε θα ξεπεράσει την αντίπαλο της είναι ότι όσα και να κάνει, δεν πέτυχε, ούτε θα πετύχει ποτέ τον πόνο που βγάζει η φωνή της Winehouse. Το καλύτερο επομένως, θα ήταν να ρίξει λίγο τα standards της και να προσπαθήσει να βρει μία δική ταυτότητα, χωρίς να κυνηγάει άπιαστα όνειρα.

Album: Endlessly

Artist: Duffy

Label: A&M

Βαθμός: 6/10

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ