Η Επανάσταση του 1821 από τη ματιά των PLAYMOBIL

playmobil-1821
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Μια πρωτότυπη έκθεση διοραμάτων παρουσιάζει πτυχές και προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης για μικρούς και μεγάλους.

To Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών PLAYMOBIL και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas, παρουσιάζει την έκθεση «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL». Η πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες αλλά θα μπορούν να παρακολουθήσουν ευχάριστα και οι ενήλικοι. 

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται από τις 13 Οκτωβρίου έως τον Μάιο του 2020, αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων και αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL. Επιπλέον στην έκθεση υπάρχουν διαδραστικά διοράματα, όπως την πυρπόληση ενός τουρκικού δικρότου, αλλά και ψυχαγωγικά επιτραπέζια παιχνίδια. 

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν αναλάβει οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός), με την συνεργασία μιας ομάδας Ελλήνων συλλεκτών και έμπειρων κατασκευαστών. Υπεύθυνοι για την κατασκευή διοραμάτων είναι οι Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή, ενώ την κατασκευή φιγούρων ιστορικών προσώπων ανέλαβε ο Στέλιος Μυλωνάς.  

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα της έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι πρωτότυπες σειρές παραγωγής της εταιρείας PLAYMOBIL. Δεν διατίθενται προς πώληση, ούτε στο χώρο του Μουσείου ούτε στα καταστήματα.  

Πληροφορίες
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Διάρκεια: Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 9:00-14:00