Βγαίνει στο σφυρί το «κλεμμένο» γλυπτό του Banksy

banksy-the-drinker Steve Lazarides
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το έργο που σατιρίζει τον «Σκεπτόμενο» του Auguste Rodin αναμένεται να πουληθεί για πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες.

Ένα «κλεμμένο» γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Banksy και που είχε αφήσει σε μια πλατεία του Λονδίνου επανεμφανίστηκε και αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό από τον οίκο Sotheby’s. Σύμφωνα με τους εκτιμητές του οίκου δημοπρασιών, το έργο ενδέχεται να πουληθεί για πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες.

Το έργο του Banksy με τίτλο «The Drinker» είχε εγκατασταθεί σε μια πλατεία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας τον Μάρτιο του 2004 και ο καλλιτέχνης Andy Link (γνωστός και ως ΑΚ47) το μετέφερε στο σπίτι του. Το γλυπτό, το οποίο αποτελεί σατιρικό αντίγραφο του «Σκεπτόμενου» του Auguste Rodin, κλάπηκε από το σπίτι του Link περίπου τρία χρόνια αργότερα.

Δώδεκα χρόνια μετά την κλοπή, το έργο του Banksy επανεμφανίστηκε και θα πουληθεί σε δημοπρασία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Η ταυτότητα του τωρινού ιδιοκτήτη παραμένει άγνωστη, ενώ ο Link υποστηρίζει πως η δημοπρασία είναι παράνομη καθώς θεωρεί πως ο ίδιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

«Έκανα το σωστό και ανέφερα [την κλοπή] στην αστυνομία. Δεν καταλαβαίνω πως ο οίκος Sotheby’s μπορεί να το πουλήσει όταν έχω τόσες αποδείξεις» σχολίασε ο Link στον Guardian. Ο οίκος δημοπρασιών από την πλευρά του απάντησε πως η πώληση είναι νομότυπη, καθώς έχει επικοινωνήσει τόσο με την αστυνομία του Λονδίνου, όσο και το μητρώο απολεσθέντων έργων τέχνης.