Ο Jay-Z κατέθεσε μήνυση εναντίον εκδοτικού οίκου παιδικών βιβλίων

Jay-z Debby Wong
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο Αμερικάνος ράπερ υποστηρίζει πως εκμεταλλεύονται το όνομα και τους στίχους του χωρίς την συγκατάθεσή του.

Ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων The Little Homie θα βρεθεί στα δικαστήρια για ένα αλφαβητάρι καθώς ο Jay-Z θεωρεί πως χρησιμοποιήθηκαν το όνομα και οι στίχοι του χωρίς την συγκατάθεση του.

Πιο συγκεκριμένα ο εκδοτικός οίκος που ίδρυσε η Jessica Chiha είχε κυκλοφορήσει το εικονογραφημένο αλφαβητάρι «AB to Jay-Z» με τις φυσιογνωμίες πολλών αστέρων της rap. Η Chiha κατάφερε να εκδώσει το βιβλίο αφού συγκέντρωσε 8.000 δολάρια μέσω του Kickstarter και πλέον έχει κυκλοφορήσει κι άλλα βιβλία με ιστορικές πολιτισμικές φυσιογνωμίες, αλλά και ρούχα με σχέδια.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει η φράση «If you’re having alphabet problems I feel bad for you son, I got 99 problems but my ABCs ain’t one», η οποία παραπέμπει στους στίχους του Jay-Z για το «99 Problems». Σύμφωνα με την αγωγή της πλευράς του Jay-Z, ο ράπερ ζήτησε από την Chiha να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το όνομα και τους στίχους του τον Μάρτιο του 2018 και ξανά τον περασμένο Ιούλιο.

«Είμαστε απίστευτα απογοητευμένοι που βρισκόμαστε σε μια νομική διαμάχη με κάποιον του οποίου την μουσική αγαπάμε και λατρεύουμε. Το να έχουμε κάποιον σαν τον Jay-Z να καταθέτει αγωγή είναι πέρα για πέρα αποθαρρυντικό και εξαιρετικά απελπιστικό» δήλωσε η εκδότρια την περασμένη Πέμπτη. Όπως εξήγησε στην συνέχεια, στόχος της με το αλφαβητάρι ήταν να βοηθήσει γονείς και παιδιά να δεθούν μέσω της αγάπης για την μουσική.