Η πιο ακριβή μπανάνα στον κόσμο βρίσκεται κολλημένη σε έναν τοίχο στο Μαϊάμι

maurizio-cattelan-comedian Sarah Cascone
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση του ριζοσπαστικού Maurizio Cattelan έχει κοστολογηθεί στα 120.000 δολάρια και ψάχνει αγοραστή.

Το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Art Basel Miami Beach ξεκινά αυτή την εβδομάδα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την πρώτη νέα συνεισφορά του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan σε φεστιβάλ εδώ και 15 χρόνια, η οποία σίγουρα θα αποτελέσει θέμα πολλών συζητήσεων.

Η εγκατάσταση «Comedian» αποτελείται από μια μπανάνα που αγόρασε ο Cattelan σε ένα κατάστημα στο Μαϊάμι και την οποία κόλλησε με ταινία σε έναν τοίχο. Όπως εξήγησε ο ίδιος, συνέλαβε την ιδέα πριν από ένα χρόνο, όταν επεξεργαζόταν σχέδια για ένα γλυπτό σε σχήμα μπανάνας.

Perrotin

«Κάθε φορά που ταξίδευε, έφερνε μαζί του μια μπανάνα και την κρεμούσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του για να του έρθει έμπνευση. Έκανε πολλά μοντέλα: αρχικά από ρητίνη, μετά από χαλκό και χρωματισμένο χαλκό, προτού επιστρέψει στην αρχική ιδέα μιας πραγματικής μπανάνας» ανέφερε εκπρόσωπος τη γκαλερί Perrotin που φιλοξενεί την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την γκαλερί υπάρχουν τρεις εκδοχές της εγκατάστασης, με τις δύο να έχουν πουληθεί (η τελευταία για 150.000 δολάρια) και την τρίτη να κοστολογείται πλέον στα 120.000 δολάρια. Ο ιδρυτής της γκαλερί Emmanuel Perrotin υποστήριξε στο CNN πως οι μπανάνες είναι σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ έχουν μεγάλη πολιτιστική σημασία, τόσο στο κλασικό χιούμορ, όσο και ως φαλλικό σύμβολο. Ο Perrotin συμπλήρωσε πως τα έργα του Cattelan μεταμορφώνουν απλά καθημερινά αντικείμενα σε «μέσο τόσο για ευχαρίστηση όσο και κριτική».

Perrotin

Δεν είναι η πρώτη φορά που έργο του Cattelan αποκτά δημοσιότητα. Το «America», το οποίο είναι μια τουαλέτα από χρυσό 18 καρατίων και αξίας 8 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσφατα κλάπηκε από το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ στην Αγγλία, όπου είχε εκτεθεί στα πλαίσια της έκθεσης «Victory Is Not An Option». Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν πέντε υπόπτους για την κλοπή, όπως το έργο δεν έχει βρεθεί ακόμα.