Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο είναι ένα επιτυχημένο βιβλίο με εικόνες

nina
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου και ειδικά είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για την οικογένεια!

Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν γίνεται. Όλοι θέλουμε να δώσουμε όμορφα δώρα στους αγαπημένους μας και πιο πολύ στα υπέροχα αγγελούδια μας που είναι τα παιδιά μας.

Έχετε ακούσει που λένε…

«ένα καλό δώρο είναι ένα καλό βιβλίο».

Αλλά εγώ θα συμπληρώσω…

«ένα πολύ καλό και επιτυχημένο βιβλίο».

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι η «ΝΙΝΑ» του συγγραφέα και εικονογράφου JOHNNIS F. POULAKIS. Τα 1500 αντίτυπα που έχει ήδη πουλήσει στο πρώτο εξάμηνο κυκλοφορίας του, αποδεικνύουν το πόσο καλό βιβλίο είναι. Έχει πλούσιο κείμενο, αλλά με υπέροχη διήγηση, που αγγίζει τις ευαίσθητες καρδιές των παιδιών, με μικρά κείμενα σε κάθε σελίδα, που είναι σε τέλεια συνάρτηση με την πλούσια χρωματιστή εικονογράφηση, γι’ αυτό και το κάνουν να είναι το πρώτο ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα στην κατηγορία του.

Όλοι όσοι έχουμε παιδιά, ξέρουμε ότι οι ικανότητες ανάγνωσης βιβλίων διαφέρουν από παιδί σε παιδί, για αυτό η «ΝΙΝΑ», είναι ένα τόσο ξεχωριστό και επιτυχημένο βιβλίο για όλες τις ηλικίες του δημοτικού. Κερδίζει τα παιδιά, που θέλουν κείμενο ή κάποια άλλα παιδιά που θέλουν εικόνα και πολλά χρώματα. Εξάλλου, είναι μια ρομαντική ιστορία, που εστιάζει στο ενδιαφέρον και στη χαρά της ζωής, βάζοντας την ευαισθησία και το συναίσθημα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ρωτήσαμε τον συγγραφέα:

-Αν η ιστορία της Νίνας βασίζεται σε κάποια προσωπική εμπειρία;

Και εκείνος μας απάντησε:

-Όχι η ιστορία είναι εντελώς φανταστική, αλλά νομίζω ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, αν είμαστε ρομαντικοί και αφεθούμε. Αλλά για την εικονογράφηση ήθελα κάτι πιο ρεαλιστικό και με βάση τις φωτογραφίες από τις επισκέψεις μου στην Βενετία έφτιαξα όλες τις ζωγραφιές. Θέλω να πιστεύω ότι την παρουσιάζω όπως είναι, αλλά με πιο πλούσια χρώματα. Ότι διαδραματίζεται μέσα στο μυθιστόρημα είναι σε φυσικούς χώρους που μπορείς να επισκεφτείς και έτσι το κάνει πιο αληθινό. Κάθε σελίδα έχει και μια ομορφιά από την Βενετία, που έχει τόσες πολλές αυτή η πόλη.

-Γράψατε πρώτα το κείμενο και μετά κάνατε την εικονογράφηση, όπως γίνεται συνήθως, ή μια και είστε εσείς ο δημιουργός και στα δυο, τα κάνατε ταυτόχρονα;

-Συνήθως είναι πρόβλημα για μια απόλυτη τελειότητα, δηλαδή, να συμβαδίζει το κείμενο με την εικονογράφηση, γιατί ο συγγραφέας πρέπει να εγκατασταθεί στο μυαλό του εικονογράφου. Η πιθανότητα να συμπίπτουν 100%, δυο άνθρωποι - δυο εμπνεύσεις, είναι αδύνατον και έτσι στην συνεργασία ενός βιβλίου, θα πρέπει κάποιος να κάνει πίσω και να αποδεχτεί τον άλλον, κάποιες φορές αρκετά και κάποιες λιγότερο. Οπότε, όταν έκανα την ΝΙΝΑ είχα πλήρη έλεγχο, δεν έβαλα νερό στο κρασί μου,  και ήξερα ακριβώς τι ήθελα σε κάθε λέξη, σε κάθε παράγραφο, σε κάθε σελίδα, σε κάθε σχήμα και χρώμα, γιατί όλα τα είχα φτιαγμένα στο μυαλό μου, από την αρχή - αρχή μέχρι το τέλος. Φυσικά ξεκίνησα με το κείμενο και όταν κουραζόμουν ζωγράφιζα την εικονογράφηση, που επειδή ήταν πολύχρωμη με χαλάρωνε και μετά ξανά έπιανα το κείμενο.

Και θα συμφωνήσω μαζί του το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Η διήγηση της ιστορίας είναι σαν αληθινή, γιατί οι περιγραφές των γεγονότων μέσα στο βιβλίο γίνονται με ταυτόχρονη περιγραφή στα όμορφα μέρη της Βενετίας.

Συστήνω αυτό το βιβλίο για χριστουγεννιάτικο δώρο! Αυτό το όμορφο παιδικό μυθιστόρημα με την σωστή απεικόνιση της Βενετίας, γιατί είναι μια πολύ σωστή επιλογή, που ο καθένας καταλαβαίνει την υπέροχη δουλειά που έχει γίνει με το μόλις το ξεφυλλίσει, το οποίο είναι πολύ ευχάριστο και για ενήλικες γιατί έχει επίκεντρο την ΑΓΑΠΗ!

Το βιβλίο «ΝΙΝΑ» του JOHNNIS F. POULAKIS είναι εκπληκτικό!

Το δώρο των Χριστουγέννων όταν δίνεται, όσο συμβολικό κι αν είναι, δείχνει την αγάπη μας και την αξία που έχει το άτομο αυτό για μας.

Καλές γιορτές!