Πώς δεν έχει συλληφθεί ποτέ ο Banksy;

banksy
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο φωτογράφος του αινιγματικού street artist αποκαλύπτει ορισμένα από τα μυστικά που τον βοηθούν να δρα «άφοβα» στους τοίχους των πόλεων.

Ένα από τα πολλά ρίσκα της τέχνης του graffiti που έχει να διαχειριστεί κάθε επίδοξος καλλιτέχνης στους δρόμους είναι η σύλληψη για φθορά ξένης περιουσίας. Ένας από τους πιο γνωστούς street artists, ο Banksy, έχει καταφέρει όμως με διάφορους τρόπους να αποφύγει τις αρχές με διάφορους ευφάνταστους τρόπους.

Την αποκάλυψη των μεθόδων του Banksy έκανε ο φωτογράφος Steve Lazarides, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του για περίπου έντεκα χρόνια. Αρχικά κατέγραφε την δουλειά του από το 1997 και στην συνέχεια έγινε ατζέντης, βοηθός και οργανωτής για τον αινιγματικό καλλιτέχνη.

Shutterstock

«Το μυστικό είναι φωσφοριζέ κίτρινα γιλέκα και κώνοι κυκλοφορίας. Κανείς δεν σε σταματά εάν τα έχεις αυτά» αποκάλυψη ο Lazarides σε συνέντευξη που έδωσε στον Guardian, σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Banksy για να μην κινεί τις υποψίες αστυνομικών.

Ο φωτογράφος αναφέρθηκε σε ένα συμβάν στην Νέα Υόρκη, όπου μια ομάδα διεμφυλικών εργαζομένων του σεξ κάλεσε την αστυνομία, καθώς παρεξήγησε το έργο που ζωγράφιζε ο Banksy και θεώρησε πως είχε ομοφοβικό περιχόμενο.

Shutterstock

Σύμφωνα με τον Lazarides ήταν η μόνη φορά κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους που παραλίγο να συλληφθούν. Σε περίπτωση που κάποιος αντιλαμβανόταν τι έκανε ο Banksy και ζητούσε εξηγήσεις, ο καλλιτέχνης είχε έτοιμες ευφάνταστες απαντήσεις.

Shutterstock

«Μια φορά του έδωσα ένα χαρτί που έλεγε ότι είχε άδεια να από έναν παραγωγό κινηματογράφου να βάψει έναν τοίχο. Οπότε εγώ υποδυόμουν τον παραγωγό κινηματογράφου, οπλισμένος με ένα καρτοκινητό. Εάν λάμβανα κλήση, ήμουν προετοιμασμένος να απαντήσω λέγοντας ότι λυπάμαι και ότι έπρεπε κανονικά να βάψει την άλλη πλευρά του δρόμου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Lazarides.