Η «τροποποιημένη φάτνη» του Banksy παρουσιάστηκε σε ξενοδοχείο της Βηθλεέμ

banksy
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το νέο εορταστικό έργο του αινιγματικού street artist επικρίνει το αμφιλεγόμενο διαχωριστικό τείχος στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Banksy παρουσίασε ένα νέο χριστουγεννιάτικο έργο – μια «τροποποιημένη φάτνη» όπως αναφέρει ο ίδιος – σε ξενοδοχείο της Βηθλεέμ. Το έργο τιτλοφορείται «Scar of Bethlehem» και απεικονίζει την φάτνη μπροστά από ένα τμήμα του διαχωριστικού τείχους στο Ισραήλ, όπου μια τρύπα παίζει τον ρόλο του άστρου.

Το αμφιλεγόμενο τείχος στην Λωρίδα της Γάζας ανακατασκευάστηκε το 2000 με στόχο να βελτιωθεί η ασφάλεια του Ισραήλ και έχει κριθεί παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν πως μέσω αυτού οι ισραηλινές αρχές επιχειρούν να καταλάβουν την περιοχή.

Ο αινιγματικός καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τους ιδιοκτήτες του Walled Off Hotel στην Βηθλεέμ για το νέο έργο, με το οποίο παρουσιάζει την ζωή των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη. Στο τμήμα του τείχους της φάτνης του Banksy, πίσω από τον Χριστό, την Παναγία, τον Ιωσήφ, διακρίνονται οι λέξεις αγάπη και ειρήνη.

«Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αναφερθεί η ιστορία της Βηθλεέμ, η ιστορία των Χριστουγέννων, με έναν διαφορετικό τρόπο – να κάνει τον κόσμο να σκεφτεί περισσότερο» σχολίασε ο μάνατζερ του ξενοδοχείου Wissam Salsaa, συμπληρώνοντας πως ο Banksy «προσπαθεί να γίνει μια φωνή για αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν».