Το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο views στο YouTube

nirvana-smells-like-teen-spirit
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

«Προσπαθούσα να γράψω το υπέρτατο pop τραγούδι και να αντιγράψω τους Pixies» είχε παραδεχτεί ο Kurt Cobain για το τραγούδι.

Ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της δεκαετίας του 1990, το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana, έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου views στην πλατφόρμα του YouTube. Το επίσημο βιντεοκλίπ του τραγουδιού ανέβηκε στο YouTube τον Ιούνιο του 2009 και είναι μόλις το δεύτερο από της δεκαετίας του 1990 που καταφέρνει να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο views.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι το «November Rain» των Guns N’ Roses με 1,2 δισεκατομμύρια views, ενώ στην τρίτη είναι το «Zombie» των The Cranberries με 979 εκατομμύρια views.

YouTube

Το single, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο άλμπουμ των Nirvana, κυκλοφόρησε το 1991 και υπήρξε καταλυτικό στην έκρηξη του grunge και της εναλλακτικής μουσικής στα charts.

Σε συνέντευξη του στο Rolling Stone το 1994, ο Kurt Cobain εξήγησε πως το «Smells Like Teen Spirit» ήταν μια απόπειρα να αντιγράψει τους Pixies, τους οποίους και θαύμαζε.

Shutterstock / Fabio Diena

«Προσπαθούσα να γράψω το υπέρτατο pop τραγούδι. Βασικά προσπαθούσα να αντιγράψω τους Pixies. Πρέπει να το παραδεχτώ. Όταν άκουσα τους Pixies για πρώτη φορά, ταυτίστηκα τόσο πολύ με εκείνο το συγκρότημα που έπρεπε να ήμουν μέλος εκείνου του συγκροτήματος ή τουλάχιστον σε συγκρότημα διασκευών Pixies. Χρησιμοποιήσαμε την αίσθηση δυναμικής τους, αρχικά μαλακοί και ήσυχοι και μετά δυνατοί και σκληροί» είχε δηλώσει ο Cobain.