Σε πλειστηριασμό έργα τέχνης του Pissarro και του Signac που έκλεψαν οι Ναζί

camille-pissarro-white-frost-crop
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τα τρία αριστουργήματα επέστρεψαν στους απογόνους των ιδιοκτητών και θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο.

Τρεις πίνακες που φιλοτέχνησαν οι Camille Pissarro και Paul Signac που έκλεψαν οι Ναζί από έναν Γάλλο επιχειρηματία πρόκειται να δημοπρατηθούν στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s στις 4 Φεβρουαρίου. Τα τρία έργα ανήκαν στον εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία και συλλέκτη Gaston Lévy, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι την δεκαετία του 1930.

Μετά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμο και την εισβολή των Γερμανών στην Γαλλία, ο Lévy με την σύζυγο και την κόρη του διέφυγε στην Τυνησία. Η οικογένεια επιβίωσε, όμως η τεράστια συλλογή έργων τέχνης και βιβλίων του Lévy σκορπίστηκε κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Sotheby’s

Το έργο του Pissarro αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στον πλειστηριασμό.

Δύο από τα έργα τέχνης της συλλογής επιστράφηκαν στην Γαλλία και αργότερα εκτέθηκαν στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι. Το τρίτο, το οποίο κλάπηκε από την εξοχική κατοικία του Lévy στην Κοιλάδα του Λίγηρα, αργότερα βρέθηκε στην συλλογή του Γερμανού συλλέκτη τέχνης Hildebrand Gurlitt.

Τα τρία έργα που βγουν στο σφυρί είναι το «Gelée blanche, jeune paysanne faisant du feu» του Pissarro, του οποίου η αξία έχει εκτιμηθεί στις 12 εκατομμύρια λίρες, καθώς και τα «La Corne d’Or» (πέντε με εφτά εκατομμύρια λίρες) και «Quai de Clichy. Temps Gris» του Signac (800.000 λίρες). Είναι η πρώτη φορά που τα τρία έργα βγαίνουν σε δημοπρασία.

Sotheby’s

Το «Quai de Clichy» του Signac επιστράφηκε στην οικογένεια Lévy το περασμένο καλοκαίρι.

«Είναι κρίμα που το Μουσείο Ορσέ χάνει αυτούς τους πίνακες, όμως είναι ένα καλό παράδειγμα μιας χώρας που δρα τίμια – είναι το σωστό. Η κλοπή και ο βανδαλισμός δεν πρέπει να ωφελούν άλλους» σχολίασε στον Guardian ο διευθυντής του τμήματος ιμπρεσιονισμού και σύγχρονης τέχνης του οίκο δημοπρασιών, Thomas Boyd-Bowman.

Sotheby’s

Το «La Corne d’Or» του Signac φιλοτεχνήθηκε το 1907.

Υπολογίζεται πως οι Ναζί έκλεψαν πάνω από 100.000 έργα τέχνης από την Γαλλία κατά την περίοδο της κατοχής. Περίπου 61.000 από αυτά έχουν επιστραφεί μετά το τέλος το πολέμου, όμως πολλά από αυτά ακόμα αγνοούνται. Την περασμένη χρονιά η Γαλλία ίδρυσε μια νέα υπηρεσία που έχει στόχο να ερευνήσει και να επαναπατρίσει τα έργα που κλάπηκαν.