Ποια είναι η Dido που έρχεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι;

dido Simon Emmett
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η Βρετανίδα τραγουδοποιός του «Thank You» και «White Flag» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

H Dido θα εμφανιστεί στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων την Δευτέρα 22 Ιουνίου για να δώσει την πρώτη συναυλία της στην Ελλάδα. Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια που η Βρετανίδα τραγουδίστρια έκανε το ντεμπούτο της – αρχικά με τους Faithless το 1996 και στη συνέχεια ως solo καλλιτέχνιδα με το «No Angel» το 1999 – και πέρσι κυκλοφόρησε τον πέμπτο δίσκο της, το «Still on My Mind».

Το πλήρες όνομα της είναι Dido Florian Cloud de Bounevialle O’Malley Armstrong και γεννήθηκε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου το 1971, ανήμερα των Χριστουγέννων. Επειδή κάτι αυτό το γεγονός καθιστά τα δώρα των γενεθλίων λίγο προβληματικά, η Dido γιορτάζει τα γενέθλια της στις 25 Ιουνίου, όπως αντίστοιχα κάνει ο αξιολάτρευτος ήρωας των παιδικών βιβλίων Paddington Bear.

Simon Emmett

Η ίδια ομολογεί πως ο αδερφός της και μουσικός παραγωγός Rollo Armstrong έχει ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή στην ζωή της. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο πετυχημένες Βρετανίδες τραγουδίστριες, η ίδια ομολογεί πως θα ήθελε να είναι καλύτερη στον χορό, αλλά και στην κιθάρα.

Η πρώτη συναυλία στην οποία πήγε ποτέ ήταν με την μητέρα της για να δει τον Pat Metheny με τον Carlos Santana. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2002, θα συνεργαζόταν με τον Santana στο «Feels Like Fire» που συμπεριλαμβάνεται στο 19o άλμπουμ του, το «Shaman».

Shutterstock

Όταν τέλειωσε το σχολείο και πριν καθιερωθεί στον χώρο της μουσικής, η Dido εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εστίαση ως σερβιτόρα. Εάν δεν είχε ασχοληθεί με την μουσική, η Dido εκτιμά πως θα είχε αφοσιωθεί στην μαγειρική και η μεγαλύτερη «αμαρτία» της είναι ένα ταπεινό σάντουιτς με τυρί.

Το πρώτο single από το breakthrough ντεμπούτο της «No Angel», το «Here With Me», έγινε μεγάλη επιτυχία χάρη στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά «Roswell», ως μουσικό θέμα. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην κλασική βρετανική κωμωδία «Αγάπη είναι...» του Richard Curtis.

Invision/AP / Evan Agostini

Μεγάλη συμβολή όμως στην επιτυχία της Dido είχε και ο Eminem, ο οποίος σάμπλαρε το «Thank You» στο «Stan» το 2000, με την ίδια μάλιστα να κάνει μια cameo εμφάνιση στο βιντεοκλίπ του Αμερικάνου ράπερ ως έγκυος κοπέλα του Stan. Η προβολή έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην Βρετανίδα τραγουδίστρια και βοήθησε το άλμπουμ της να αναρριχηθεί στην κορυφή των charts πολλών χωρών.

Το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Life for Rent» κυκλοφόρησε το 2003 και περιλαμβάνει τα singles «White Flag», «Life for Rent», «Don’t Leave Home» και «Sand in My Shoes». Η εισαγωγή του «White Flag» θυμίζει το «Nothing Compares 2U», κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο. Η Dido έχει σχολιάσει πως το τραγούδι που έγραψε ο Prince για την Sinéad O’Connor κυκλοφόρησε την ημέρα που χώρισε με το πρώτο αγόρι της και ότι εκείνη την εποχή ευχόταν να μπορούσε να γράψει «ένα τόσο καλό τραγούδι» για να περιγράψει τα συναισθήματα της.

Simon Emmett

Πέντε χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ της «Safe Trip Home» με συμμετοχές των Brian Eno, Questlove, Mick Fleetwood, Rollo Armstrong και Matt Chamberlain. Το άλμπουμ δεν είχε σημείωσε αντίστοιχη εμπορική επιτυχία όπως τα πρώτα δύο, όμως προτάθηκε για ένα βραβείο Grammy. Η Dido αποφάσισε τελικά να μην κάνει περιοδεία για το άλμπουμ επειδή δυσκολευόταν να ερμηνεύσει πολλά από τα τραγούδια, τα οποία είχαν να κάνουν με τον θάνατο του πατέρα της.

Το τέταρτο άλμπουμ της Dido «Girl Who Got Away» διακρίνεται για μια μεγαλύτερη στροφή στα ηλεκτρονικά στοιχεία, αντλώντας έμπνευση από electropop και trip hop. Την ίδια εποχή η Βρετανίδα τραγουδίστρια συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «The Voice UK» ως σύμβουλος του coach Danny O’Donoghue.

Guy Aroch

Σύμφωνα με την ίδια, το χειρότερο στοιχείο της προσωπικότητας είναι που δυσκολεύεται να πει όχι χωρίς να νιώθει άσχημα για αυτό μετά. Η καλύτερη συμβουλή που έχει λάβει ποτέ είναι να μιλά στον εαυτό της όπως θα μιλούσε σε έναν καλό φίλο. Αυτό την έχει βοηθήσει να δει τον εαυτό της διαφορετικά.

Όταν η μέρα φτάνει στο τέλος της και θέλει να χαλαρώσει, κάνει παρέα με την οικογένεια της και παίζει με τον γιο της Stanley, τον οποίο απέκτησε με τον σύζυγο της Rohan Gavin το 2011.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ