Πέθανε ο Andy Gill των Gang of Four

gang-of-four Ivica Drusany
ΤΡΙΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο θάνατος του ηγέτη του βρετανικού post-punk συγκροτήματος οφείλεται σε «σύντομη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος».

Ο Andy Gill, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Gang of Four, πέθανε στην ηλικία των 64 ετών. Σύμφωνα με εκπροσώπους του θρυλικού post-punk συγκροτήματος, ο θάνατος του Βρετανού μουσικού οφείλεται σε μια «σύντομη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος», χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να το γράψουμε, αλλά ο καλύτερος φίλος και Ανώτατος Ηγέτης μας πέθανε σήμερα. Η τελευταία περιοδεία του Andy τον Νοέμβριο ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αποχωρούσε: με μια Stratocaster γύρω από τον λαιμό του, να ουρλιάζει με feedback και να κουφαίνει την πρώτη σειρά» αναφέρουν τα εναπομείναντα μέλη των Gang of Four στην ανακοίνωση τους.

«Λόγω του ασυμβίβαστου καλλιτεχνικού οράματος του και αφοσίωση στις επιδιώξεις μας, συνέχιζε να ακούει τις μίξεις του επερχόμενου δίσκου και σχεδίαζε την επόμενη περιοδεία από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Για εμάς, ήταν ο φίλος μας. Θα τον θυμόμαστε για την καλοσύνη του, την γενναιοδωρία του, την απίστευτη ευφυΐα του, τα αποτυχημένα αστεία του, τις τρελές ιστορίες του και τις ατελείωτες κούπες τσαγιού» συνέχισαν οι Gang of Four.

Shutterstock / Ivica Drusany

Καταλήγοντας, το συγκρότημα τόνισε πως ο Gill «έτυχε να είναι και λίγο ιδιοφυΐα. Μια από τις καλύτερες, η επίδραση του στην μουσική για κιθάρα και την δημιουργική διαδικασία ενέπνευσε εμάς και όλους όσους δούλεψαν δίπλα του και άκουσαν την μουσική του. Τα άλμπουμ και οι παραγωγές του μιλούν από μόνα τους. Οπότε ακούστε τα για αυτόν… Σ’ αγαπάμε φίλε».

Ο Andy Gill ίδρυσε τους Gang of Four στο Λιντς το 1976 με τον τραγουδιστή Jon King, τον μπασίστα Dave Allen και τον ντράμερ Hugo Burnham. Το συγκρότημα γρήγορα απέκτησε πολλούς θαυμαστές και ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο «Entertainment!» κυκλοφόρησε το 1979 μέσω της EMI, ενώ το δεύτερο άλμπουμ «Solid Gold» ακολούθησε το 1981 και μπήκε στα αμερικάνικα charts.

Twitter

Ως ηγέτης και μοναδικό σταθερό μέλος των Gang of Four, ο Gill είχε μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των δίσκων τους και ξεχώρισε για το ιδιαίτερο και πρωτοποριακό στυλ στην κιθάρα που υπήρξε καταλυτικό για την ανάπτυξη της post-punk μουσικής την δεκαετία του 1980. Μετά από ένα διάλειμμα που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, οι Gang of Four επέστρεψαν το 1991 με τον Gill και τον King στην σύνθεση τους για να κυκλοφορήσουν το «Mall», ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα έβγαλαν το «Shrinkwrapped».

Ακολούθησαν σποραδικές εμφανίσεις, μέχρι που τα 2004 έγινε ένα reunion του original line-up. Μαζί κυκλοφόρησαν το «Content» το 2011 και στην συνέχεια ο King έφυγε από το συγκρότημα. Ο Andy Gill συνέχισε με τον John Sterry στα φωνητικά και έβγαλαν μαζί το «What Happens Next» το 2015 και το «Happy Now» το 2019.

Invision/AP/Shutterstock / Robb Cohen

Πέραν της μουσικής του με τους Gang of Four, ο Gill είχε αναπτύξει ιδιαίτερη φήμη ως παραγωγός και συνεργάστηκε με τους Red Hot Chili Peppers στο ομώνυμο ντεμπούτο τους το 1984, ενώ στην συνέχεια ανέλαβε την παραγωγή για άλμπουμ των The Jesus Lizard, The Stranglers, Michael Hutchence, Killing Joke, Therapy? και Fight Like Apes μεταξύ άλλων.