Ο δραματικός «διαπληκτισμός» δύο ποντικιών στο Λονδίνο κέρδισε βραβείο φωτογραφίας

sam-rowley-pontikia-london-underground Sam Rowley
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ένας νεαρός φωτογράφος αποθανάτισε την σκληρή καθημερινότητα δύο «κατοίκων» του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στο Λονδίνο υπάρχει ένα γνωμικό σύμφωνα το οποίο κανείς ποτέ δεν απέχει περισσότερο από δύο μέτρα από ένα ποντίκι. Το «στατιστικό» στοιχείο έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 100 χρόνια στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υγιεινή στο σπίτι, όμως όποιος έχει επισκεφτεί το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας θα διαπιστώσει πως αυτό δεν απέχει ιδιαίτερα από την πραγματικότητα.

Ένας νεαρός φωτογράφος, ο Sam Rowley, κατάφερε να αποθανατίσει δύο ποντίκια κατά την διάρκεια ενός καβγά για λίγα υπολείμματα τροφής που έπεσαν από έναν ταξιδιώτη στο μετρό της πόλης. Ο Rowley μάλιστα τιμήθηκε με το βραβείο του κοινού στα από τα ετήσια φωτογραφικά βραβεία για την άγρια φύση της Lumix.

WPY / Sam Rowley

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο BBC, πέρασε πέντε μέρες σε ένα σταθμό μετρό του κεντρικού Λονδίνου μέχρι να καταφέρει να τραβήξει την φωτογραφία. Τα δύο ποντίκια κινούνταν σε διαφορετικές περιοχές σε αναζήτηση τροφής, μέχρι που ανακάλυψαν μαζί ένα κομμάτι φαγητού. Αφού συγκρούστηκαν για λίγα δευτερόλεπτα, το ένα άρπαξε ένα ψίχουλο και χώρισαν οι δρόμοι τους.

«Αυτά τα ποντίκια στο μετρό γεννιούνται και περνούν όλη την ζωή τους χωρίς να δουν ποτέ τον ήλιο ή να περπατήσουν στο χορτάρι. Κατά μια έννοια είναι μια απελπιστική κατάσταση – τρέχουν σε σκοτεινά λαγούμια για μερικούς μήνες, ίσως ένα ή δυο χρόνια και μετά πεθαίνουν. Επειδή υπάρχουν τόσα πολλά ποντίκια πρέπει να πολεμήσουν για κάτι ασήμαντο όπως ψίχουλα» δήλωσε ο Rowley για την φωτογραφία του.

Shutterstock

Τα ποντίκια έχουν προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

«Η εικόνα του Sam προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο πως η άγρια φύση λειτουργεί μέσα σε ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον. Η συμπεριφορά των ποντικιών σχηματίζεται από την καθημερινή ρουτίνα μας, τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούμε και το φαγητό που πετάμε. Αυτή η εικόνα μας υπενθυμίζει πως αν και την προσπερνάμε κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουμε μια εγγενώς αλληλένδετη σχέση με την φύση στο κατώφλι μας – ελπίζω να εμπνεύσει τον κόσμο να σκεφτεί και να αξιολογήσει καλύτερα αυτή την σχέση» δήλωσε ο Sir Michael Dixon, διευθυντής του ιδρύματος.