Η Universal επιβεβαιώνει καταστροφικές ζημιές σε ηχογραφήσεις Nirvana, Beck και Elton John

universal-vault-fire Ric Francis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η πυρκαγιά του 2008 έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη συμφορά στην ιστορία της βιομηχανίας της μουσικής».

Τον Ιούνιο του 2019 οι New York Times αποκάλυψαν σε ένα άρθρο τους πως η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Universal Studios του Χόλυγουντ το 2008 είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι master ηχογραφήσεις εμβληματικών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, όπως οι Nirvana, Sonic Youth, Elton John, Beck, Soundgarden, Sheryl Crow, R.E.M. και πολλοί άλλοι.

Στα πλαίσια της μήνυσης που έχουν καταθέσει πολλοί καλλιτέχνες, η UMG παραδέχτηκε στα αμερικάνικα δικαστήρια πως οι master ηχογραφήσεις πολλών καλλιτεχνών στο roster της έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, όμως τόνισε πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν «ψηφιακοί κλώνοι» ή «αντικατάστατα».

AP / Nick Ut

Πολλοί παράγοντες από τον χώρο του θέαματος έχουν χαρακτηρίσει την πυρκαγιά του 2008 ως την «μεγαλύτερη συμφορά στην ιστορία της βιομηχανίας της μουσικής».

Στα δικαστικά έγγραφα η Universal δεν αναφέρει συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, αλλά μονάχα τα ονόματα καλλιτεχνών των οποίων το υλικό «επηρεάστηκε» από την καταστροφική πυρκαγιά. Πιο συγκεκριμένα η Universal αναφέρει πως οι πολυκάναλες master ηχογραφήσεις από ζωντανές εκτελέσεις των Sonic Youth υπέστησαν ζημιές, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται εάν υπάρχουν αντίγραφα.

Αντίστοιχα δεν υπάρχουν πληροφορίες για αντίγραφα στην περίπτωση των Slayer, Les Paul, Peter Frampton και Michael McDonald. Στην περίπτωση του Beck πάντως, ο οποίος την περασμένη χρονιά είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες και προβληματισμό για το πλούσιο ανέκδοτο υλικό που χάθηκε στην φωτιά, η UMG αναφέρει πως έχει αντίγραφα.

REX/Shutterstock / Chelsea Lauren

Ο Beck έχασε τις master ηχογραφήσεις πολλών ακυκλοφόρητων άλμπουμ, όμως η Universal αποκάλυψε πως έχει κρατήσει αντίγραφα του υλικού.

Η Universal ισχυρίζεται πως έχει αντίγραφα για την μουσική των Nirvana, R.E.M., Soundgarden και Jimmy Eat World, αλλά ότι ακόμα επεξεργάζεται αρχεία της για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αντίγραφα για το υλικό Elton John που επηρεάστηκε από την φωτιά.

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό της Universal