Νέα έρευνα δείχνει σε ποια ηλικία ανακαλύπτoυμε το αγαπημένο μας συγκρότημα

paidia-goneis-akoustika-mousiki Wavebreak Media
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η πρώτη εμπειρία με «ακατάλληλη» μουσική και οι σχέσεις με τους γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μουσικών προτιμήσεων.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα TickTock αποκαλύπτει την ηλικία που ο μέσος μουσικόφιλος ανακαλύπτει το αγαπημένο συγκρότημα του, ενώ παράλληλα δείχνει κατά πόσο οι γονείς επηρεάζουν τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών του.

Περίπου 500 γονείς και μουσικόφιλοι συμμετείχαν στην έρευνα που έδειξε ότι οι δέκα πιο σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις μουσικές προτιμήσεις ενός παιδιού είναι το ραδιόφωνο, οι ταινίες, ο πατέρας, η μητέρα, οι φίλοι, τα αδέλφια, η τηλεόραση, οι συναυλίες και τα φεστιβάλ, τα social media και τέλος τα χόμπι και άλλα ενδιαφέροντα.

Shutterstock / George Rudy

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος μουσικόφιλος ανακαλύπτει το αγαπημένο του συγκρότημα στην ηλικία των 13 ετών, συνήθως έξι μήνες μετά την πρώτη εμπειρία με «ακατάλληλη» μουσική.

Το 31% των γονιών διαφωνούν μεταξύ τους για τις προτιμήσεις των παιδιών τους, ενώ τα παιδιά που πηγαίνουν σε συναυλίες με τους γονείς τείνουν να έχουν πιο ισχυρούς δεσμούς με την μητέρα και τον πατέρα τους.

Shutterstock

Η έρευνα δείχνει επίσης πως στο 43% των περιπτώσεων γονείς και παιδιά έχουν κοινά μουσικά γούστα και πιο συγκεκριμένα την pop. Τα παιδιά τείνουν να προτιμούν την hip-hop/rap, ενώ οι γονείς την classic rock.

Το 75% των γονέων που δηλώνουν φαν της indie ομολόγησαν πως έχουν επιχειρήσει να επηρεάσουν τα μουσικά ακούσματα των παιδιών τους, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 62% για τους γονείς που ακούνε pop μουσική.

Shutterstock / Solis Images

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι γονείς επιχειρούν να επηρεάσουν τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών τους είναι για να αποφύγουν ανάρμοστο υλικό (58%), να τα ενθαρρύνουν να βρουν τι τους αρέσει (50%), να αποφύγουν μουσικές κουλτούρες που αντιλαμβάνονται ως αρνητικές ή βλαβερές (38%) και αποφύγουν καλλιτέχνες που θεωρούν ότι αποτελούν αρνητικά πρότυπα (30%).