Βρέθηκαν οι πρώτες (και ίσως μοναδικές) ηχογραφήσεις της Frida Kahlo

frida-kahlo Toni Frissell
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η εμβληματική Μεξικάνα ζωγράφος ακούγεται σε μια ραδιοφωνική εκπομπή να απαγγέλει ένα ποίημα για τον σύζυγό της, Diego Rivera.

Η Frida Kahlo είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στην ιστορία της τέχνης, τόσο για τα σουρεαλιστικά έργα όσο και την δραματική ζωή της. Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ βιογραφική ταινία της Julie Taymor με την Salma Hayek μπορεί να βοήθησε για να γίνουν πιο γνωστές αρκετές λεπτομέρειες από την ζωή της, όμως πολλά στοιχεία παραμένουν άγνωστα.

Μια νέα ανακάλυψη του εθνικού μουσείου ήχων του Μεξικού έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της εικόνας που έχουμε για την Μεξικάνα ζωγράφο: την φωνή της. Πιο συγκεκριμένα, η ανακάλυψε έγινε κατά την διάρκεια ψηφιοποίησης επεισοδίων της ραδιοφωνικής εκπομπής «El Bachiller».

Σε ένα επεισόδιο από το 1955 όπου συμμετείχε σύζυγος της Kahlo, ο τοιχογράφος Diego Rivera, ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας που απαγγέλει ένα ποίημα με τίτλο «Πορτραίτο του Diego».

Η γυναίκα αναφέρει πως ο Rivera «είναι ένα μεγάλο, τεράστιο παιδί με ένα φιλικό πρόσωπο και θλιμμένο βλέμμα» ενώ «τα ψηλά, σκοτεινά και εξαιρετικά έξυπνα και μεγάλα μάτια του σπάνια είναι ακίνητα. Σχεδόν πετάγονται έξω από το κεφάλι του λόγων των διογκωμένων και προεξέχοντων βλεφάρων του – όπως ενός βατράχου».

Wikipedia

H Frida Kahlo και ο Diego Rivera παντρεύτηκαν το 1940.

Παρά το γεγονός ότι η Kahlo πέθανε το 1954, οι ερευνητές του μουσείου θεωρούν πως η φωνή της άγνωστης γυναίκας στο συγκεκριμένο επεισόδιο της ανήκει, καθώς πιστεύουν πως η απαγγελία του ποιήματος ηχογραφήθηκε το 1953 ή το 1954.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες 1.300 κασέτες με επεισόδια της ραδιοφωνικής εκπομπή, με τους υπεύθυνους του μουσείου να εκφράζουν την ελπίδα πως υπάρχει κι άλλο υλικό με την φωνή της Kahlo.