Μανόλης Ανδρουλιδάκης: «Είχα μια περίεργη βεβαιότητα ότι θα γίνω κιθαρίστας από παιδί»

manolis-androulidakis I0ANNA PAKA
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο κιθαρίστας και συνθέτης μιλά στο click@life με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου.

Ένας από τους σημαντικότερους κιθαριστές, ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης παρουσιάζει το νέο του δίσκο με τίτλο «GREEK CINEMA music for classical GUITAR», μια μουσική συλλογή έντεκα δημοφιλών κινηματογραφικών θεμάτων διασκευασμένα για κλασική κιθάρα. Γραμμένα από Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κ.α., ξεπέρασαν την ιδιότητα του soundtrack, τις οσκαρικές τους βραβεύσεις και υποψηφιότητες κι αναδείχτηκαν, στην πλειοψηφία τους, σε παγκόσμια αναγνωρίσιμες μελωδίες. Στη συγκεκριμένη συλλογή, ο σολίστ επιδιώκει την πιστή απόδοση του κλίματος των μουσικών θεμάτων με διασκευές υψηλής δεξιοτεχνίας, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ορχήστρας.

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς -επελέγη να ηχογραφήσει ένα από τα cds της σειράς “Famous Greek Soloists” (FM Records 2016)-, και είναι γνωστός για την χρήση ιδιαίτερων και συχνά πρωτότυπων κιθαριστικών τεχνικών. Με εκλεπτυσμένο γούστο γνωρίζει ως εκτελεστής να εισχωρεί στην ουσία των συνθέσεων, παρουσιάζοντας υποδειγματικά παιξίματα, με σπάνια συνοχή και άρτιο εκτελεστικό ύφος.

Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου του δίσκου, συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στη Ρόδο και μεγάλωσα στο Ρέθυμνο. Σπούδασα θεωρητικά της μουσικής μέχρι το δίπλωμα σύνθεσης, τελείωσα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου δίδαξα και μια τριετία και πήρα δίπλωμα κλασικής κιθάρας με τον Κώστα Κοτσιώλη. Σήμερα ζω στην Αγία Παρασκευή.

Είχα μια περίεργη βεβαιότητα ότι θα γίνω κιθαρίστας από παιδί. Κομβική ήταν μια συναυλία όπου άκουσα ζωντανά το “Recuerdos de la Alhambra” από τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, σε ένα σινεμά, στο Ρέθυμνο, όπου μας πήγαν με το σχολείο και μαγεύτηκα. Νομίζω, τότε αποφάσισα να μάθω κλασική κιθάρα. Καθοριστική στάθηκε η παρουσία του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής στο Ρέθυμνο, Κώστα Αποστολάκη, ενός ανθρώπου με μεγάλη αντίληψη και ικανότητα να οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι ο Περίδης, ο Σπάθας, ο Μικρούτσικος, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Brouwer, ο Debussy, ο δάσκαλός μου στη σύνθεση Χρήστος Σαμαράς, οι Dire Straights, οι Beatles, οι παλιοί Κρητικοί μουσικοί, ο Ξυλούρης, η μουσική των Quechua, οι συνάδελφοί μου μουσικοί, το κυριακάτικο ραδιόφωνο με τα τραγούδια της Κολούμπια.

Όλα ξεκίνησαν από την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να γίνει ένα cd με μουσική του διασκευασμένη για κλασική κιθάρα. Έτσι προέκυψε η συλλογή “Myrtia”, όπου διασκεύασα και έπαιξα 11 κομμάτια του Θεοδωράκη. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά ρεσιτάλ με τον τίτλο «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές», όπου έχουν εξέχουσα θέση κινηματογραφικά θέματα. Οπότε ήταν φυσιολογική κατάληξη η ηχογράφηση τους στο cd “Greek Cinema music for classical guitar”. Είναι μια δουλειά που κυκλοφορεί από την FM Records.

Η προφανής ιδιαιτερότητα του δίσκου είναι ότι πρόκειται για ένα «προϊόν» “100% made in Greece”, αφού περιλαμβάνει μόνο ελληνική μουσική, εκτελεσμένη από έναν Έλληνα μουσικό, με δυο ελληνικές κιθάρες «Συγλέτος» και «Άλκης», ηχογραφημένο από το Μανώλη Βλάχο στην Αθήνα και πάει λέγοντας. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι, αφενός, το ότι είναι το φιλτραρισμένο αποτέλεσμα μιας σειράς σκηνικών εκτελέσεων ενώπιον κοινού και, αφετέρου, ότι μου έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω αρκετές ιδιαίτερες κιθαριστικές τεχνικές και κάποιες που είναι, απ’ όσο γνωρίζω, πρωτότυπες.

Καθώς οι συγκυρίες τα τελευταία χρόνια δεν ευνοούν τις ποιοτικές παραγωγές στην Ελλάδα, καθετί καλό που προκύπτει και έχει γίνει με πολύ κόπο και αγώνα για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο αποτελεί από μόνο του ένα γεγονός άξιο λόγου.

Πρωτότυπη μουσική και διασκευές για κιθάρα, μουσική για κιθάρα και συμφωνικά σύνολα, τραγούδια με καλό στίχο, που να «αγγίζουν» τους ευαίσθητους, τους ονειροπόλους και τους ασυμβίβαστους αγωνιστές της καθημερινότητας. Αυτή τη μουσική θέλω.

Θέλω όμως και κάτι άλλο: Να δω αυτήν τη χώρα να ανακτά κάποια στιγμή την αξιοπρέπειά της και να λειτουργεί σωστά, να δω τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να ξυπνάνε από τον αιώνιό τους λήθαργο και να επανεκτιμούν το ωραίο και το σωστό.

Info: Ο νέος δίσκος του Μανόλη Ανδρουλιδάκη «GREEK CINEMA music for classical GUITAR» κυκλοφορεί από την FM RECORDS.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ