Πέθανε ο Albert Uderzo, συνδημιουργός του Αστερίξ

albert-uderzo
ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο Γάλλος σκιτσογράφος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο χάρη στην πολύχρονη συνεργασία του με τον René Goscinny.

Ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους καλλιτέχνες των κόμικς, ο Albert Uderzo, άφησε την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 92 ετών. Ο Γάλλος σκιτσογράφος που γεννήθηκε από Ιταλούς μετανάστες έγινε παγκοσμίως γνωστός για τον Αστερίξ και το «ατίθασο» γαλατικό χωριό του που έχει διασκεδάσει πολλές γενιές αναγνωστών με τις περιπέτειες του.

 «Ο Albert Uderzo πέθανε στο ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορωνοϊό. Ήταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες» δήλωσε εκπρόσωπος της οικογένειας του.

Η πρώτη εμφάνιση του εμβληματικού Γαλάτη που δημιούργησε με τον René Goscinny έγινε στο γαλλόφωνο περιοδικό Pilote το 1959 και γρήγορα έγινε ανάρπαστος σε όλη την Ευρώπη. Μετά τον θάνατο του φίλου, συγγραφέα και στενού συνεργάτη του το 1977, ο Uderzo συνέχισε να εκδίδει νέες ιστορίες μόνος του.

Το 1985 η Γαλλική Δημοκρατία απένειμε στον Uderzo το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής – την ύψιστη διάκριση της χώρας – ενώ το 2005 μπήκε στο Eisner Award Hall of Fame στις ΗΠΑ. Το 2011 ο σκιτσογράφος παρέδωσε τα ηνία του Αστερίξ σε νεότερους καλλιτέχνες και οι περιπέτειες συνεχίζονται να εκδίδονται στις μέρες μας. Το πιο πρόσφατο κόμικ του ατρόμητου Γαλάτη κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο.

AP / Joerg Sarbach

Σύμφωνα με την UNESCO, ο Uderzo είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλλόφωνους συγγραφείς καθώς βρίσκεται στην δέκατη θέση της λίστας συγγραφέων των οποίων τα έργα έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, ενώ είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής Γάλλος δημιουργός κόμικ, πίσω από τον Goscinny και τον Hergé.