Αρνητικό ρεκόρ 60 ετών στις πωλήσεις μουσικής λόγω κορωνοϊού

spasmenos-diskos-binulio-vinyl
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Μόλις 1,52 εκατομμύρια άλμπουμ πωλήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα μετά το κλείσιμο δισκάδικων και τα έκτακτα μέτρα καραντίνας.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID19 έχει στρέψει πολύ κόσμο που βρίσκεται απομονωμένος στο σπίτι του σε υπηρεσίες streaming ταινιών και σειρών, μετριάζοντας κατά ένα βαθμό τις επιπτώσεις των εκτάκτων μέτρων καραντίνας που έχουν παρθεί σε πολλές χώρες.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχον επηρεάσει δραματικά την βιομηχανία της μουσικής, αφού πέραν της ακύρωσης περιοδειών, φεστιβάλ και συναυλιών σε όλο τον κόσμο, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στο streaming μουσικής και τις πωλήσεις άλμπουμ.

Shutterstock

Σύμφωνα με άρθρο του Billboard, την εβδομάδα που ξεκίνησε τις 16 Μαρτίου πουλήθηκαν συνολικά 1,52 εκατομμύρια άλμπουμ – πρόκειται για τις λιγότερες πωλήσεις από την δεκαετία του 1960, όταν και δημιουργήθηκε η αντίστοιχη κατηγορία. Την ίδια εβδομάδα μάλιστα πουλήθηκαν λιγότερο από ένα εκατομμύριο άλμπουμ σε physical media, το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.

Οι χαμηλές πωλήσεις οφείλονται κατά ένα βαθμό στο κλείσιμο καταστημάτων μουσικής στη χώρα, καθώς και την απόφαση της Amazon να διακόψει (προσωρινά) την απόκτηση νέου στοκ, ώστε να κάνει χώρο στις αποθήκες του για βασικά είδη ανάγκης και ιατρικά εφόδια με αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα το ετήσιο Record Story Day, που συχνά φέρνει αύξηση στις πωλήσεις μουσικής σε όλα τα φορμάτ, έχει αναβληθεί για τον Ιούνιο.