Ακούμε στο repeat την playlist του MoMa με τραγούδια εμπνευσμένα από έργα τέχνης

enastri-nuxta-ban-gkogk
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Μία ιδιαίτερη πρόταση από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το φθινόπωρο του 1971, ο τραγουδοποιός Don McLean καθόταν στην βεράντα του σπιτιού του και κοιτούσε μία αφίσα που απεικόνιζε την Έναστρη Νύχτα του Vincent van Gogh, όταν του ήρθε ξαφνικά η έμπνευση. Άρπαξε την κιθάρα του και ξεκίνησε να τη γρατζουνά. «Κοιτώντας την εικόνα, διαπίστωσα την ουσία της ζωής του καλλιτέχνη στην στην τέχνη του. Κι έτσι άφησα τον πίνακα να γράψει το τραγούδι για μένα... Του έδωσα τον τίτλο “Vincent”», ανέφερε ο McLean, ο οποίος δεν είναι ο μοναδικός τραγουδοποιός που έχει αντλήσει έμπνευση από διάσημα έργα τέχνης και συγκεκριμένα, ζωγραφικής.

Οι Stephen Sondheim και James Lapine έγραψαν το μιούζικαλ, Sunday In the Park With George εμπνευσμένοι από τον πίνακα του μετα-ιμπρεσσιονιστή και πρωτοπόρου του πουαντιγισμού Georges Seurat, A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte

Το «So Long, Frank Lloyd Wright» του Paul Simon χρησιμοποιεί τον θάνατο του αρχιτέκτονα ως μεταφορά για τον επικείμενο χωρισμό του Simon από τον επί χρόνια συνεργάτη του, Art Garfunkel. Ο Peter Gabriel έγραψε το τραγούδι «Don’t Give Up» ύστερα από επίσκεψη στη φωτογραφική έκθεση της Dorothea Lange.

Το MoMa συγκέντρωσε λοιπόν τα πιο ωραία Art Tunes και τα παρουσιάζει σε μία playlist στην ιστοσελίδα του.

Ακούστε την playlist του Moma εδώ.