«Χρυσάφι» η πρώτη εμφάνιση του Flash Gordon

flash-gordon
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Τα σκίτσα του Alex Raymond από το ντεμπούτο του εμβληματικού ήρωα των κόμικς πουλήθηκαν για σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια.

Το πρωτότυπο σκίτσο του Alex Raymond με την πρώτη περιπέτεια του Flash Gordon έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς πουλήθηκε για 480.000 δολάρια σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από τον αμερικάνικο οίκο δημοπρασιών Profiles in History.

Ο Flash Gordon προέκυψε ως «απάντηση» στον Buck Rogers, έναν άλλο ήρωα των πρώιμων κόμικς που έκανε θραύση στις εφημερίδες της εποχής. Το ντεμπούτο του χαρακτήρα που έπλασε ο Raymond πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1934 και γρήγορα ξεπέρασε τον Buck Rogers σε απήχηση, ενώ στην συνέχεια πρωταγωνίστησε σε ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

O Sam J. Jones ενσάρκωσε τον Flash Gordon στην μεγάλη οθόνη.

Ο Raymond επηρέασε πολλούς δημιουργούς από όλο το φάσμα της τέχνης, τόσο από τον χώρο των κόμικς όπως τον συνδημιουργό της Marvel Comics Jack Kirby, όσο και ευρύτερα. Ο George Lucas δεν έχει κρύψει το γεγονός πως δημιούργησε το «Star Wars» επειδή δεν κατάφερε να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του ήρωα που τελικά γύρισε ο Mike Hodges το 1980.

Παρά το γεγονός ότι τα πρωτότυπα σκίτσα του Raymond με μολύβι και μελάνι έχουν τεράστια ιστορική αξία, υπήρξαν σοβαρές αμφιβολίες για το ενδιαφέρον συλλεκτών εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τελικά όμως οι συλλέκτες δεν πτοήθηκαν και έσπασαν κάθε ρεκόρ στην δημοπρασία της Τρίτης.

Την ίδια μέρα πουλήθηκαν επίσης τα σκίτσα του Raymond για την πρώτη περιπέτεια ενός άλλου χαρακτήρα, του Jungle Jim, για 90.000 δολάρια. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας έκανε το ντεμπούτο του στις σελίδες των κόμικ μαζί με τον Flash Gordon και η σειρά ολοκληρώθηκε το 1954.