Πέθανε ο Luis Sepulveda στην ηλικία των 70 ετών

luis-sepulveda Roberto Cano
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Ο σπουδαίος Χιλιανός συγγραφέας, σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής νικήθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία.

Ο διακεκριμένος Χιλιανός συγγραφέας Luis Sepulveda πέθανε στην ηλικία των 70 ετών σε νοσοκομείου της βόρειας Ισπανίας, μετά από έξι εβδομάδες νοσηλείας για τον κορωνοϊό. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και ακτιβιστής εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Φεβρουαρίου με συμπτώματα του COVID19, μετά από ένα φεστιβάλ βιβλίου στην Πορτογαλία.

«Ο συγγραφέας Luis Sepulveda πέθανε στο Οβιέδο» αναφέρει σε ανακοίνωση της ο εκδοτικός οίκος Tusquets, ενώ παράλληλα εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη» για τον θάνατο του. Στις αρχές Μαρτίου τοπικές εφημερίδες ανέφεραν πως η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη, όμως μετά από αίτημα της οικογένειας του δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες.

Shutterstock / Roberto Cano

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έδωσαν τα πάντα για να σώσουν τη ζωή του, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε την ασθένεια. Τα συλλυπητήριά μου στη γυναίκα και την οικογένειά του» δήλωσε μέσω Twitter ο Adrian Barbon, πρόεδρος της επαρχίας Αστούριες, όπου ο ζούσε ο Sepulveda με την οικογένεια του τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Sepulveda γεννήθηκε το 1949 στην πόλη Οβάγιε, βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο της Χιλής και από μικρή ηλικία άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά, αρχικά με την κομμουνιστική νεολαία και στην συνέχεια με τους σοσιαλιστές. Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Pinochet το 1973 φυλακίστηκε και βασανίστηκε, αλλά απελευθερώθηκε δυόμιση χρόνια αργότερα χάρη στις ενέργειες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Wikipedia

Ο Χιλιανός συγγραφέας βρέθηκε εξόριστος το 1977 και ταξίδεψε αρκετά, μέχρι να εγκατασταθεί στην Ευρώπη, όπου έμαθε να μιλά γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Γνώρισε παγκόσμια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης».

Στην διάρκεια της πλούσιας καριέρας του έγραψε πάνω από 20 μυθιστορήματα, χρονικά και παιδικά βιβλία. Τα έργα του Sepulveda ξεχωρίζουν για την απλότητα, το χιούμορ και την απεικόνιση της καθημερινότητας στην Λατινική Αμερική. Πέραν από το γραπτό λόγο, ο Sepulveda ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας τέσσερις ταινίες και ντοκιμαντέρ.