Η αέναη κόντρα μεταξύ Beatles και Rolling Stones συνεχίζεται

paul-mccartney-mick-Jagger
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Paul McCartney και Mick Jagger εξήγησαν γιατί θεωρούν ο καθένας πως το δικό του συγκρότημα ήταν τελικά το σπουδαιότερο.

Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από όταν τέθηκε για πρώτη φορά το δίλημμα «Beatles ή Rolling Stones» και ακόμα δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, αφού τα δύο εμβληματικά συγκροτήματα έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην μουσική. Η άτυπη κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο σχημάτων μπορεί να έχει καταλαγιάσει τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχουν βρει ή συμφωνούν.

Πριν από λίγες μέρες άλλωστε ο Paul McCartney είχε δώσει μια συνέντευξη στον Howard Stern, όπου εξήγησε τους λόγους που θεωρεί τους Beatles σπουδαιότερο συγκρότημα. Σύμφωνα με τον McCartney, οι Beatles έγραψαν πιο εκλεκτική μουσική και είχαν μεγαλύτερο εύρος στα φωνητικά, σε αντίθεση με τους Rolling Stones οι οποίοι βασίζονται στα blues.

Shutterstock

«Εμείς είχαμε λίγο περισσότερες επιρροές» σχολίασε ο McCartney, ενώ εξέφρασε την άποψη πως οι Beatles ήταν πρωτοπόροι. «Αντιληφθήκαμε πως όταν κάναμε οτιδήποτε, οι Stones το έκαναν λίγο αργότερα» σημείωσε ο μπασίστας των Beatles, τονίζοντας όμως πως θεωρεί τους Rolling Stones «ένα φανταστικό συγκρότημα, τους βλέπω κάθε φορά που παίζουν γιατί είναι ένα υπέροχο, υπέροχο συγκρότημα».

Η «απάντηση» στις δηλώσεις του McCartney δεν άργησε να έρθει από τον Mick Jagger μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον Zane Lowe. Ο frontman των Rolling Stones εκτίμησε πως «δεν υπάρχει σύγκριση» και υπογράμμισε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συγκροτημάτων: την διάρκεια.

EPA-EFE/REX/Shutterstock / Nigel Roddis

«Η μεγάλη διαφορά είναι πως οι Rolling Stones είναι ένα σπουδαίο συγκρότημα συναυλιών και σε άλλες δεκαετίες, ενώ οι Beatles δεν έκαναν ποτέ μια περιοδεία σε αρένες ή στο Madison Square Garden με καλό ηχοσύστημα. Διαλύθηκαν πριν εκείνη η βιομηχανία περιοδειών ξεκινήσει για τα καλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jagger.

«Εκείνη η βιομηχανία ξεκίνησε το 1969 και οι Beatles δεν το βίωσαν ποτέ. Έδωσαν μια υπέροχη συναυλία και ήμουν εκεί, στο Shea Stadium. Έπαιξαν εκείνη την συναυλία σε στάδιο. Αλλά οι Stones συνέχισαν και αρχίσαμε να παίζουμε στάδια την δεκαετία του 1970 και συνεχίζουμε να τις κάνουμε και τώρα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συγκροτημάτων: το ένα συγκρότημα είναι απίστευτα τυχερό που συνεχίζει και παίζει σε στάδια, ενώ το άλλο δεν υπάρχει πια» κατέληξε ο Jagger.