Ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση του street artist Sonke

sonke
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Kapopoulos Fine Arts Νicosia Gallery στην Κύπρο.

Η Kapopoulos Fine Arts Νicosia Gallery, εναρμονισμένη στις νέες ανάγκες των καιρών, παρουσιάζει την πρώτη, ατομική έκθεση, του σύγχρονου, σημαντικού καλλιτέχνη της νέας γενιάς Sonke, στην Λευκωσία, δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό, όπου κι αν βρίσκεται, Κύπρο, Ελλάδα, ή αλλού, να έχει την εμπειρία της διαδραστικής περιήγησης στη νέα δουλειά του καλλιτέχνη. Η ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση ξεκίνησε στις 27 Απριλίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Μαΐου. Από την ιστοσελίδα www.kapopoulosart.com μπορείτε να ανακαλύψετε σε πραγματικό χρόνο, μένοντας σπίτι, μέσα από την εικονική πραγματικότητα τα 16 νέα έργα του καλλιτέχνη, ο οποίος διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με την Kapopoulos Fine Arts.  

Ο Sonke ο οποίος είναι πολύ γνωστός και από τις street art δημιουργίες του, παρουσιάζει έναν νέο κύκλο έργων, όπου πρωταγωνιστούν οι ασπρόμαυρες γυναικείες φιγούρες του, στις οποίες αυτήν τη φορά δίνει νέες διαστάσεις και πλαισιώνει με νέα πρωτοποριακά στοιχεία. Η κόκκινη καρδιά εξακολουθεί να «χτυπά» δυνατά και να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του, ενώ ένα σμήνος ελεύθερων πουλιών, σε πολύχρωμους, λαμπερούς, χρωματικούς τόνους τις περιτριγυρίζει, θέλοντας να προσθέσει κίνηση στην αδιάσπαστη, μοναδική γαλήνη τους. Ο Sonke δημιουργεί μελαγχολικές αλληγορίες, σ ένα πολυδύναμο ασπρόμαυρο σύμπαν που χαρακτηρίζεται από τη λιτή μεγαλοπρέπεια του.

Η αισθητική του έλκει στοιχεία από την ποπ αρτ, τα οποία ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σε μια δική του αναγνωρίσιμη εικαστική γλώσσα. Η δύναμη του street art χαρακτηρίζει τη δουλειά του, η οποία αφήνεται σε μια ελευθερία που φεύγει έξω από το τελάρο, σπάει τα σύνορα του έργου και του εσωτερικού χώρου, διατηρώντας μια αδιάλειπτη και αδιάρρηκτη σχέση με την πηγή της έμπνευσης του, με αυτό το ίδιο το εξωτερικό και κοινωνικό περιβάλλον.

«Με εμπνέει να ζωγραφίζω γυναικείες μορφές, οι οποίες θα βρίσκονται σε διάδραση με τους ανθρώπους μέσα στην πόλη. Ο θεατής των γκράφιτι φτιάχνει δίκες του ιστορίες και ταυτίζεται με δίκες του μελαγχολικές στιγμές, με έρωτες, ή χαρές. Αυτό το κομμάτι της διάδρασης, με γοητεύει πολύ. Θα ήθελα κάποιος κοιτάζοντας τα έργα να αισθανθεί τη χαρά και την τρυφερότητα που μπορεί να κρύβεται σε απλά πράγματα, όπως ενα λουλούδι ή ενα πουλάκι», λέει ο ίδιος ο Sonke για τη δουλειά του και συνεχίζει:«Επίσης η κόκκινη καρδούλα είναι από μονή της ενα πολύ «μαζικό» ποπ, απλό σύμβολο. ‘Άλλες φορές θέλω να αναπαραστήσω έναν έρωτα που ανθίζει και άλλοτε έναν έρωτα που μαραζώνει. Μερικές φορές το χρησιμοποιώ σαν ανάλαφρο ποπ στοιχείο.»

WHO IS WHO

Ο Αλέξανδρος Σκουταριώτης (Sonke) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες και εργάστηκε ως δάσκαλος σκίτσου στο Πνευματικό κέντρο Αμαρουσίου. Ασχολείται με την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο από το 1998. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Αμερική).