Βγαίνει στο σφυρί το εξώφυλλο των Led Zeppelin

led-zeppelin
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2020

To εξώφυλλο που σχεδίασε ο George Hardie είναι βασισμένο στην φωτογραφία του Sam Shere από την πτώση του αερόπλοιου Χίντενμπουργκ.

Το πρωτότυπο εξώφυλλο από τον πρώτο δίσκο των Led Zeppelin που κυκλοφόρησε το 1969 πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό τον ερχόμενο μήνα από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στην Νέα Υόρκη και αναμένεται να πουληθεί για 20.000 με 30.000 δολάρια.

Το σχέδιο του Geordie Hardie για το ντεμπούτο του εμβληματικού hard rock συγκροτήματος είναι βασισμένο σε μια φωτογραφία του Sam Shere από την πτώση του αερόπλοιου LZ 129 Χίντενμπουργκ τον Μάιο του 1937. Το έργο θα εκτεθεί στην Νέα Υόρκη μεταξύ 2 και 18 Ιουνίου.

Sam Shere

Ο Hardie δημιούργησε το εμβληματικό εξώφυλλο κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Royal College of Art του Λονδίνου, όταν o φίλος του και φωτογράφος Stephen Goldblatt έδειξε την δουλειά του στους Led Zeppelin, με τον Jimmy Page να προτείνει την χρήση της φωτογραφίας του Shere.

Για να δώσει στο έργο την όψη παλιάς φωτογραφίας από εφημερίδα, ο Hardie ζωγράφισε την εκδοχή της συγκεκριμένης φωτογραφίας με κουκίδες πάνω σε χαρτί αντιγραφής. Οι Led Zeppelin φέρονται να πλήρωσαν τον Hardie μόλις 60 λίρες για το εξώφυλλο, ο οποίος αργότερα αποκάλυψε πως είχε ένα σημείωμα με την φράση «σύνταξη του George» μαζί με το πρωτότυπο σκίτσο.

REX/Shutterstock / Ian Dickson

«Όσον αφορά τη σπανιότητα, αυτό είναι ένα μοναδικό αντικείμενο – δεν νομίζω ότι γίνεται κάτι πιο σπάνιο από αυτό. Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά την ιστορική σημασία αυτού του εξώφυλλο. Σηματοδότησε ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία της pop μουσικής που ξεκίνησε με το ντεμπούτο των Led Zeppelin»

Ήταν πιο δυνατό και τολμηρό από οτιδήποτε είχε προηγηθεί και θα καθόριζε την μορφή του hard rock για γενιές. Αυτή η απλή απεικόνιση του Χίντενμπουργκ που εκρήγνυται πάνω από το Λέικχερστ αποτελεί μνημείο αυτής της σημαντικής ιστορικής στιγμής. Η εικόνα έχει αντέξει στο χρόνο κατά ένα τρόπο που τα περισσότερα άλλα εξώφυλλα δίσκων δεν το έχουν καταφέρει – έχει αποκτήσει μια δική της ζωή» σχολίασε ο εκτιμητής βιβλίων και χειρόγραφων του οίκου δημοπρασιών, Peter Klarnet, στο Rolling Stone.