Η Greta Thunberg προειδοποιεί στο νέο clip των Pearl Jam

greta-thunberg Daniele Cossu
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2020

Το «Retrograde» συμπεριλαμβάνεται στο «Gigaton» των Αμερικάνων grunge ροκάδρων που κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου.

Οι Pearl Jam έδωσαν στην δημοσιότητα το βιντεοκλίπ για το νέο τους single «Retrograde», στο οποίο συμμετέχει μια ξεχωριστή guest star – η Greta Thunberg. Στο νέο τραγούδι του αμερικάνικου grunge συγκροτήματος η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια παίζει τον ρόλο μιας μάντισσας που καλωσορίζει έναν άνδρα που θέλει να δει την μοίρα του στην κρυστάλλινη σφαίρα της.

Δείτε το βιντεοκλίπ του «Retrograde»

YouTube

Εκεί παρακολουθεί μια σειρά φυσικών καταστροφών, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να καταρρέουν και η Αυστραλία να φλέγεται. Στο τέλος του βιντεοκλίπ η μάντισσα αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της, ενώ τα μέλη των Pearl Jam εμφανίζονται ως κάρτες Ταρώ. Την σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ ανέλαβε ο Αυστραλός κινηματογραφιστής Josh Wakely.

Σε δηλώσεις του στο Variety ο Wakely εξήγησε πως αρχικά το βιντεοκλίπ θα ήταν live-action, όμως τα σχέδια άλλαξαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν η παραγωγή στράφηκε στην χρήση animation και motion capture, με την βοήθεια συνεργατών σε όλο τον κόσμο.

YouTube

Η Thunberg δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στα γυρίσματα, οπότε ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε αρχειακό βιντεοσκοπημένο υλικό με το πρόσωπο της, το οποίο συνδύασε ψηφιακά με το σώμα μιας άλλης ηθοποιού. «Δεν χρειάστηκε να υποδυθεί ούτε για ένα καρέ, αλλά προσέφερε το συναίσθημα που αναζητούσα. Ήταν τεράστια η χαρά όταν είδα το email στα εισερχόμενα μου και μου είπε ότι το λάτρεψε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Wakely.

Αυτή βεβαίως δεν είναι η πρώτη εμφάνιση – έστω και με την βοήθεια των visual effects – σε βιντεοκλίπ, καθώς την περασμένη χρονιά συμμετείχε στο «Notes on a Conditional Form» των The 1975.