Ο Peter Hook μιλά για τις «ενοχές» που νιώθει για τον θάνατο του Ian Curtis

Joy-division
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΜΑΙΟΥ 2020

«Το πιο σημαντικό ήταν που μια κόρη έχασε τον πατέρα της, γονείς το παιδί τους και μια σύζυγος τον σύζυγο της» δήλωσε ο μπασίστας των Joy Division.

Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του Ian Curtis των Joy Division και τα πρώην μέλη του εμβληματικού post-punk συγκροτήματος έχουν διοργανώσει μια σειρά διαδικτυακών events για να γιορτάσουν την μνήμη του. Ο Curtis, ο οποίος έπασχε από επιληψία και κατάθλιψη, αυτοκτόνησε στις 18 Μαΐου 1980 στην ηλικία των 23 ετών.

Ο Peter Hook έχει ανακοινώσει πως θα μοιραστεί μια συναυλία που έδωσε με τους The Light, όπου έπαιξε όλα τα τραγούδια των Joy Division. Μιλώντας στο Yahoo Entertainment, ο Hook δήλωσε πως «η αυτοκτονία ενός πολύ κοντινού φίλου ή μέλους της οικογένειας πάντα σε αφήνει με ενοχές».

Pitchfork / Kevin Cummins

Μετά τον θάνατο του Curtis, τα εναπομείναντα μέλη των Joy Division σχημάτισαν τους New Order, αφήνοντας και το δικό τους στίγμα στην ιστορία της μουσικής. Όπως όμως αναφέρει Hook στην συνέντευξη του, το κοινό των Joy Division τους γύρισε την πλάτη.

«Οι οπαδοί δεν μας στήριξαν. Περνούσαν όλοι την συναυλία φωνάζοντας για τραγούδια των Joy Division. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να είναι υποστηρικτικοί… Είχαμε χάσει πολύ από την αυτοπεποίθηση μας… Οι θεατές ήταν ανοιχτά εχθρικοί απέναντι μας. Ήθελαν τους Joy Division» δήλωσε ο Hook.

Shutterstock / Christian Bertrand

Αρχικά ο Hook εξήγησε πως ένιωθε «πραγματικά θυμωμένος» με τον θάνατο του Curtis, όμως πλέον νιώθει και βλέπει την κατάσταση πολύ διαφορετικά.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που αντιλαμβάνεσαι, όσο μεγαλώνεις, είναι πως το γεγονός ότι οι [Joy Division] δεν συνέχισαν δεν ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για τον Ian. Το πιο σημαντικό ήταν που μια κόρη έχασε τον πατέρα της. Γονείς έχασαν το παιδί τους. Μια σύζυγος έχασε τον σύζυγο της. Ένας εραστής έχασε έναν εραστή. Αυτό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό πράγμα – γιατί ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν πολλά συγκροτήματα. Όπου να ‘ναι θα εμφανιστεί άλλο ένα» τόνισε ο πρώην μπασίστας των Joy Division.