Στο σφυρί και η Μόνα Λίζα;

mona-lisa Sergey Figurniy
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2020

Ένας επιχειρηματίας θεωρεί πως η Γαλλία πρέπει να πουλήσει τα «οικογενειακά κειμήλια» για τις ζημιές της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Γαλλία θα μπορούσε να καλύψει τις οικονομικές ζημιές που έχει υποστεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού πουλώντας την Μόνα Λίζα, πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Fabernovel. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Stephane Distinguin, το γαλλικό κράτος θα μπορούσε «να πουλήσει τα οικογενειακά κειμήλια» για τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Usbek & Rica, ο Distinguin εξήγησε πως «μέρα με τη μέρα» η οικονομική κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

«Ως επιχειρηματίας και φορολογούμενος, ξέρω ότι αυτά τα δισεκατομμύρια δεν εφευρίσκονται και ότι απαραίτητα θα μας κοστίσουν. Μια προφανής αντίδραση [για την Γαλλία] είναι να πουλήσει στην υψηλότερη δυνατή τιμή ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, αλλά ένα που θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο κρίσιμο για το μέλλον μας» δήλωσε ο Distinguin.

Shutterstock / Alexandra Lande

Σύμφωνα με τον Distinguin «ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί εύκολα να πουληθεί και οπότε εύκολα αλλάζει χέρια. Έχουμε πολλούς πίνακες. Στο 2020 πρέπει να αντλήσουμε λεφτά από εκεί που υπάρχουν. Οπότε πουλάμε τα οικογενειακά κειμήλια… Η τιμή είναι η ουσία του θέματος και το κύριο θέμα συζήτησης. Η τιμή θα πρέπει να είναι εξωφρενική για να έχει νόημα. Υπολογίζω πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει κανείς την Μόνα Λίζα».

Πέραν όμως της πώλησης, ο Γάλλος επιχειρηματίας πρότεινε και ένα είδους «δανεισμού» του πίνακα με την χρήση τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων σε χώρες με την μορφή μιας «συνδρομής». Αυτή η λύση, σχολίασε, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από τεχνική και νομική σκοπιά, αφού η Γαλλία και το μουσείο του Λούβρου θα διατηρούν τον έλεγχο του πίνακα. Παράλληλα ο Distinguin εκτίμησε πως ο Leonardo da Vinci θα συμφωνούσε με μια τέτοια κίνηση.