Με «παλιές διασταυρώσεις» ξεκινά η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

me-palies-diastauroseis-ksekina-i-4i-mpienale-sugxronis-texnis-4i-mpienale-sugxronis-texnis

Έργο της Sheba Chhachhi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Με τον τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις–Make it Νew ΙΙ», ανοίγει η αυλαία της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας περισσότερους από 220 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μία δυναμική συνάντηση δημιουργών και κοινού, που θα βοηθήσει στην ανακάλυψη της σύγχρονης, σύνθετης καλλιτεχνικής πραγματικότητας της Μεσογείου αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Μουσεία, μνημεία, πινακοθήκες και άλλοι χώροι πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανοίγουν τις πόρτες τους, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και υποδέχονται για τέσσερις μήνες, ως τις 31 Ιανουαρίου 2014, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Σε χώρο πολιτισμού μετατρέπεται και το Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Γ’ Σεπτεμβρίου και Λεωφ. Στρατού), στο οποίο, για πρώτη φορά, σε έκταση 2.500 τ.μ., φιλοξενείται μεγάλο μέρος της Κεντρικής Έκθεσης της Μπιενάλε.

Στο Περίπτερο 6 θα γίνουν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου (20:00) τα εγκαίνια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Έργο της Ντιάννας Μαγκανιά

Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει η εικαστική εγκατάσταση - περφόρμανς, «The Circus Project» του Marcello Maloberti, στον ανοιχτό χώρο μπροστά από τις σκάλες του Περιπτέρου 6. Τέσσερα παλιά αυτοκίνητα θα φωτίζουν μία τεράστια τέντα/ομπρέλα μέσα στην οποία θα κρέμονται από χρυσές κορδέλες εκατοντάδες καθρεφτάκια.

Οι επισκέπτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να «βιώσουν» μία ατμόσφαιρα τσίρκου – πανηγυριού, την οποία θα ενισχύσουν ένας DJ που θα παίζει ξένη και ελληνική παραδοσιακή μουσική και η μπάντα «Swing till you drop».

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση του τριμερούς προγράμματος, που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη σύμπραξη της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

Πληροφορίες: Περίπτερο 6, είσοδος: 3ης Σεπτεμβρίου & Λεωφ. Στρατού, εντός χώρου ΔΕΘ, www.thessalonikibiennale.gr , εγκαίνια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 20:00, διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου- 31 Ιανουαρίου 2014.