Τα 10 πιο ψηλά αγάλματα στον κόσμο

ta-10-pio-psila-agalmata-ston-kosmo

«Guishan Guanyin of the Thousand Hands and Eyes», Κίνα

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είναι εντυπωσιακά, επιβλητικά, αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού για χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο αλλά κυρίως είναι απλά εξωφρενικά τεράστια. Επειδή αναμφίβολα, δεν μπορούν να περάσουν...απαρατήρητα, σας παρουσιάζουμε τα πιο ψηλά αγάλματα στον κόσμο.

Τα ονόματά τους είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους από εμάς να τα προφέρουμε ή έστω να τα θυμηθούμε. Ωστόσο, σας εγγυώμαστε ότι το μόνο που θα καταφέρετε να πείτε, στην περίπτωση που τα δείτε live είναι ένα και μόνο παρατεταμένο «ααααα». Ο λόγος για τα 10 πιο ψηλά αγάλματα στον κόσμο.

1. Spring Temple Buddha, Κϊνα

Με το ύψος του να αγγίζει τα 128 μέτρα (καθαρό ύψος) το άγαλμα του «Spring Temple Budda», του Βούδα στο ναό της Άνοιξης δηλαδή, είναι το πιο ψηλό άγαλμα στον κόσμο. Είναι τοποθετημένο σε ένα κτίριο 25 μέτρων και συνολικά το ύψος του ανέρχεται στα 153 μέτρα. Το όνομά του αγάλματος είναι «Vairocana Buddha» και χτίστηκε το 2002. Βρίσκεται εντός της γραφικής περιοχής του Fodushan, στην πόλη Zhaocun της περιοχής Lugshan, στο Henan της Κίνας.

Το έργο στο σύνολό του εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 55 εκατ. δολάρια από τα οποία τα 18 εκατ. δολάρια πήγαν μόνο για το ίδιο το άγαλμα. Υπολογίζεται ότι αποτελείται από 1.100 κομμάτια από χυτό χαλκό, με συνολικό βάρος 1.000 τόνους και κάτω από το άγαλμα βρίσκεται ένα βουδιστικό μοναστήρι.

Ο ναός πήρε το όνομά του από τις ζεστές πηγές του Tianrui, που βρίσκονται κοντά, όπου το νερό φτάνει στους 60 ° C και είναι γνωστό στην περιοχή για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Λεπτομέρεια: Η χάλκινη καμπάνα του ζυγίζει 116 τόνους.

2. Laykyun Setkyar, Myanmar

Το δεύτερο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο, το «Laykyun Sekkya», έχει ύψος 116 μέτρα, με 13.5 από αυτά να καλύπτουν το θρόνο του. Πρόκειται για το «Guatama Buddha»που βρίσκεται στο χωριό Khatakan Taung, κοντά την περιοχή Monyawa στο Myanmar.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2008, ενώ ο δημιουργός του ήταν ο Abbot Ven. Nãradã, ο οποίος πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 2006, πριν δηλαδή περατωθεί το δημιούργημα.

3. Ushiku Daibutsu, Ιαπωνία

Το «Ushiku Daibutsu» βρίσκεται στην Ushiku, στην περιοχή Ibaraki της Ιαπωνίας και κατέχει την τρίτη θέση, στη λίστα των ψηλότερων αγαλμάτων. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1993, παρουσιάζοντας ένα άγαλμα ύψους 120 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης των 10 μέτρων και του θρόνου επίσης 10 μέτρων.

Εάν το επισκεφτείτε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, το οποίο θα σας ανεβάσει 85 μέτρα από το έδαφος. Το άγαλμα απεικονίζει τον Amitabha Buddha και χτίστηκε ως φόρος τιμής στη γέννηση του ιάπωνα βουδιστή μοναχού Shinran, ιδρυτή της Jodo Shinshu ή «True Pure Land School» του Βουδισμού.

Το βάρος του ανέρχεται στους 4.003 τόνους, ενώ άλλα εξωπραγματικά στοιχεία περιλαμβάνουν το μήκος του αριστερού χεριού του στα 18 μέτρα, το μήκος του προσώπου του στα 20 μέτρα, των ματιών στα 2,55 μέτρα, του στόματος στα 4,5 μέτρα, της μύτης στα 1,2 μέτρα, του αυτιού στα 10 μέτρα και του πρώτου δακτύλου του στα 7 μέτρα.

4. Guanyin της Νότια Θάλασσας της Sanya, Κίνα

Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί το άγαλμα Guanyin της Νότια θάλασσας της Sanya στην Κίνα, αλλά στις 24 Απριλίου 2005, με τη συμμετοχή 108 επιφανών μοναχών από διάφορες ομάδες βουδιστών από την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την ηπειρωτική Κίνα και δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές έγιναν τα αποκαλυπτήρια. Πρόκειται για ένα επιβλητικό άγαλμα 108 μέτρων (το τέταρτο πιο ψηλό στον κόσμο) και απεικονίζει τον Nanshan Haishang.

Βρίσκεται στη νότια ακτή της νησιωτικής επαρχίας της Κίνας, Hainan και «κοιτάζει» προς 3 κατευθύνσεις: η μία «βλέπει» το εσωτερικό και οι άλλες δύο προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υμνώντας έτσι την ευλογία και την προστασία του Guanyin.

5. Yan and Huang, Κίνα

Τα γλυπτά των αυτοκρατόρων Yan και Huang αποτελούν το πέμπτο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο, φτάνοντας τα 106 μέτρα. Απεικονίζουν δύο από τους πρώτους κινέζους αυτοκράτορες, Yan και Huang Di Di. Η κατασκευή διήρκεσε 20 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2007. Τα αγάλματα βρίσκονται στην Zhengzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Henan, στην Κίνα και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ενδείξεις εορτασμού της πολιτικής και της οικονομίας.

6. Sendai Daikannon, Ιαπωνία

Στην Sendai της Ιαπωνίας υπάρχει το έκτο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο. Πρόκειται για το 100 μέτρων «Sendai Daikannon», που απεικονίζει τον ιάπωνα Βουδιστή Bodhisattva Kannon (Guanyin).

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1991 και στην περίπτωση που το επισκεφτείτε να έχετε κατά νου ότι παίρνοντας το ασανσέρ, μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή.

7. «Guishan Guanyin of the Thousand Hands and Eyes», Κίνα

Το τέταρτο μεγαλύτερο στην Κίνα και έβδομο σε ολόκληρο τον κόσμο άγαλμα είναι το επιχρυσωμένο μπρούντζινο άγαλμα, που απεικονίζει την Avalokitesvara, μια Μποντισάτβα (αγαλματίδια γνωστά ως Οι Διδάσκαλοι της Σοφίας ή Μαχάτμα ή Αδελφοί ή Μυημένοι ή Κύριοι της Σοφίας) που ενσαρκώνει τη συμπόνια όλων των βουδιστών.

Το «Guishan Guanyin με τα χίλια χέρια και μάτια» είναι 99 μέτρα, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2009 και βρίσκεται στην Weishan, Changsha, της επαρχίας Hunan της Κίνας.

8. «Peter the Great» Ρωσία

Φτάνοντας στην 8η θέση φεύγουμε από την ασιατική κυριαρχία της …λίστας και βρίσκουμε το ρωσικό άγαλμα του Πέτρου του Μέγα της Ρωσίας. Ο γνωστός ως Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Ρομάνοφ, υπήρξε τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου ως Πέτρος Α΄ για 43 ολόκληρα χρόνια, απεικονίζεται στο άγαλμα ύψους 98 μέτρων, που κοσμεί τη δυτική συμβολή του ποταμού Μόσχοβα και του καναλιού Vodootvodny στο κέντρο της Μόσχας.

Σχεδιάστηκε από τον γεωργιανό Zurab Tsereteli για τον εορτασμό των 300 χρόνων του Ρωσικού Ναυτικού, που ίδρυσε ο Πέτρος ο Μέγας. Το άγαλμα χτίστηκε το 1997, ζυγίζει περίπου 1.000 τόνους και περιέχει 600 τόνους από ανοξείδωτο χάλυβα, ορείχαλκο και χαλκό.

Η ιστορία του αγάλματος έχει αρκετές διαταραχές βέβαια. Το Νοέμβριο του 2008, ψηφίστηκε το δέκατο πιο άσχημο κτίριο στον κόσμο από το Virtual Tourist, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2010, εντάχθηκε στον κατάλογο των πιο άσχημων αγαλμάτων του κόσμου από το περιοδικό Foreign Policy.

Το άγαλμα φέρεται να βασίζεται σε ένα σχέδιο που προορίζονταν αρχικά για τον εορτασμό της 500ής επετείου του πρώτου ταξιδιού του Χριστόφορου Κολόμβου το 1992. Όταν αυτό όμως δεν έγινε «αναδιαμορφωθεί» με ρωσικό θέμα. Ο Tsereteli βέβαια αρνείται αυτή την ιστορία.

9. «Great Buddha» Ταϋλάνδη

Το άγαλμα του μεγάλου Βούδα στην Ταϋλάνδη, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και το ένατο πιο ψηλό στον κόσμο. Βρίσκεται στο Μοναστήρι του Wat Muang στην επαρχία Ang Thong και φτάνει τα 92 μέτρα ύψος.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ το χαρακτηριστικό του στοιχείο, εκτός του μεγέθους του, είναι ότι είναι βαμμένο χρυσό και έχει κατασκευαστεί από τσιμέντο.

10. Dai Kannon στο πάρκο Kita no Miyako, Ιαπωνία

Το συγκεκριμένο 10ο ψηλότερο άγαλμα στον κόσμο είναι άλλη μία απεικόνιση της Avalokitesvara, που στην κυριολεξία σημαίνει «ο Κύριος, που κοιτάζει προς τα κάτω». Όπως και μια Θεά του Ελέους, η γυναικεία μορφή ενσαρκώνει τη συμπόνια όλων των Βουδιστών και βρίσκεται στο Hokkaido, της Ιαπωνίας.

Η κατασκευή του αγάλματος ολοκληρώθηκε το 1989 και όταν το επισκεφτείτε «σκαρφαλώστε» στο άγαλμα για να απολαύσετε την πανοραμική θέα ή χρησιμοποιήστε μία από τις οκτώ θέσεις, μεταξύ του 6ου και του 20ου ορόφου, που είναι αφιερωμένες στις προσευχές. Το ύψος του αγάλματος είναι …μόλις 88 μέτρα.

Φωτογραφίες: www.wikipedia.org

Σόφη Ζιώγου

[email protected]