Ηχηρό μήνυμα του Banksy υπέρ του Black Lives Matter

banksy-blm Banksy
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Σύμφωνα με τον αινιγματικό street artist, ο συστημικός ρατσισμός αποτελεί «πρόβλημα» των λευκών που πρέπει να λύσουν οι ίδιοι.

Ο Banksy εξέφρασε την στήριξη του στο κίνημα Black Lives Matter και τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού με ένα νέο συγκλονιστικό έργο που μοιράστηκε μέσω του προφίλ του στο Instagram. Το έργο απεικονίζει αφιερώσεις στην μνήμη ενός αγνώστου, ενώ ένα κερί αρχίζει και καίει την αμερικάνικη σημαία.

«Στην αρχή πίστευα ότι πρέπει να το βουλώσω και ακούσω τους μαύρους για αυτό το θέμα. Αλλά γιατί να το κάνω; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό μου. Οι έγχρωμοι αδικούνται από το σύστημα. Το λευκό σύστημα» εξηγεί ο Banksy στην ανάρτηση του.

Στην συνέχεια ο αινιγματικός καλλιτέχνες παρομοιάζει την κατάσταση με «ένα σπασμένο σωλήνα που πλημμυρίζει το διαμέρισμα των ανθρώπων που ζουν στον κάτω όροφο. Το ελαττωματικό αυτό σύστημα κάνει τη ζωή τους μίζερη, αλλά δεν είναι δουλειά τους να το διορθώσουν. Δεν μπορούν – κανείς δεν θα τους αφήσει να μπουν στο επάνω διαμέρισμα. Αυτό είναι ένα λευκό πρόβλημα. Και αν οι λευκοί δεν το διορθώσουν, κάποιος θα πρέπει να ανέβει επάνω και να σπάσει την πόρτα».