Ανοιχτή επιστολή των Billie Eilish, Rihanna και Ariana Grande για την αστυνομική αυθαιρεσία

billie-eilish-rihanna-ariana-grande
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ζητούν την άμεση κατάργηση νόμου στην Νέα Υόρκη που εμποδίζει την δημοσιοποίηση πειθαρχικών παραπτωμάτων από αστυνομικούς.

Η Billie Eilish, η Rihanna, η Ariana Grande, οι Migos, ο Nas, ο Meek Mill, ο Post Malone και εκατοντάδες άλλοι από τον χώρο της μουσικής ζητούν μέσω ανοιχτής επιστολής την κατάργηση νόμου στην Νέα Υόρκη που εμποδίζει την δημοσιοποίηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον κυβερνήτη της πολιτείας Andrew Cuomo δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 8 Ιουνίου, δύο εβδομάδες μετά την δολοφονία του George Floyd από τον πρώην αστυνομικό Derek Chauvin.

Shutterstock / A. Katz

«Θρηνούμε την δολοφονία του George Floyd και την περιττή απώλεια τόσων πολλών μαύρων ζωών πριν την δική του» αναφέρει η επιστολή, η οποία στην συνέχεια τονίζει πως θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν την όρκο που έχουν δώσει για να προστατεύουν και υπηρετούν, αλλά και να απονεμηθεί δικαιοσύνη στα θύματα αστυνομικής βίας.

Ο νόμος 50-Α στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτρέπει την πλήρη διαφάνεια αναφορικά με περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, δυσκολεύοντας την απονομή δικαιοσύνης και τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την επιστολή, η πρόσβαση στα αρχεία πειθαρχικών παραπτωμάτων των αστυνομικών είναι «ένα απαραίτητο βήμα».

Shutterstock / David Odisho

«Δεν αρκεί να ροκανίσουμε τον νόμο 50-Α: αυτός ο ογκόλιθος εμποδίζει τον δρόμο προς την δικαιοσύνη για πάρα πολύ καιρό και πρέπει να συντριβεί εντελώς. Δεν είναι απλώς μια εσφαλμένη ανάγνωση του νόμου, δεν είναι απλώς μια ακατάλληλη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Είναι ο ίδιος ο νόμος που εμποδίζει την δημοσιοποίηση σχετικών κρίσιμων πληροφοριών στην αναζήτηση δικαιοσύνης» αναφέρει η επιστολή.

Παρά τις δηλώσεις του Cuomo ότι η συγκεκριμένη νομοθεσίας δε θα έπρεπε να μπλοκάρει την δημοσιοποίηση των σχετικών αρχείων, οι υπογράφοντες τονίζουν ο νόμος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί «υπερβολικά» και εφόσον δεν καταργηθεί θα συνεχίσει να δυσκολεύει την απονομή δικαιοσύνης. Η ανοιχτή επιστολή των καλλιτεχνών συνοδεύεται από ένα online δημοψήφισμα.