Διαγωνισμός: Κερδίστε μοναδικά βιβλία από τις εκδόσεις Καστανιώτη

biblia-gia-diagonismo
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Πάρτε μέρος στον facebook διαγωνισμό και κερδίστε δύο αντίτυπα από το βιβλίο «Σπίθα» του Νίκου Ζ. Κομνηνού και ισάριθμα από το «Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά» του Χάλιντ Χαλίφα.

«Η σπίθα» 

Μήπως όλα γίνονται για τη σωτηρία του πλανήτη;

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο ο Νίκος Ζ. Κομνηνός έγραφε τις τελευταίες σελίδες της Σπίθας, ο κορωνοϊός δεν είχε ακόμα εμφανιστεί, οι ζωές μας δεν είχαν αλλάξει. Στόχος του συγγραφέα από την αρχή ήταν να γράψει ένα τεχνολογικό θρίλερ με οικολογικές ανησυχίες, προειδοποιώντας για τους μείζονες κινδύνους των καιρών μας, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και η ασύμμετρη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Η πανδημία στη Σπίθαείναι μέρος του μυθιστορήματος, ένα άρρηκτο κομμάτι της ιστορίας, η οποία με κινηματογραφικούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται για να μας προβληματίσει, όχι μόνο για αυτά που τελικά ήδη συμβαίνουν, αλλά για όλα εκείνα που θα συμβούν στο εγγύς μέλλον. 

Το βιβλίο μετέφρασε από τα αγγλικά ο Χριστόδουλος Λιθαρής.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σεπτέμβριος 2022: Ξεσπά η επιδημία. Από τη ραγδαία εξάπλωση και τον αριθμό των θυμάτων, γίνεται ολοφάνερο ότι πρόκειται για ύπουλο, θανατηφόρο ιό, αργής επώασης αλλά ταχύτατης μετάδοσης. Αμέσως σημαίνει συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, μετά τον κορωνοϊό, πρέπει πάση θυσία να αποφύγει μια νέα πανδημία.

Τρία χρόνια νωρίτερα: Η τριαντατριάχρονη επιχειρηματίας Σεσίλια Στάιν έχει μόλις πουλήσει την εταιρεία της για δισεκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει πλέον και τον χρόνο και τα χρήματα για να επιδιώξει την πραγματική της φιλοδοξία.

Σε συνεργασία με τον καθηγητή του Κέιμπριτζ Ρίτσαρντ Μπέιλ, συγκροτεί μια ομάδα από ανερχόμενους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Σάντι Παππά. Μαζί θέτουν σε εφαρμογή το πιο μεγαλεπήβολο αλλά άκρως μυστικό σχέδιο σωτηρίας της ανθρωπότητας από τον όλεθρο της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Όμως ποια είναι τα ηθικά όρια που θα κληθούν να υπερβούν προκειμένου να πετύχουν τον ευγενή σκοπό τους;

Η σπίθα εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, στο Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και στην Αθήνα, και πραγματεύεται κρίσιμα διλήμματα που το ανθρώπινο είδος αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει στη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε.

«Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά»

Ένα σουρεαλιστικό και συγκινητικό μυθιστόρημα δρόμου

Ο Χάλιντ Χαλίφα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους λογοτέχνες της Μέσης Ανατολής. Στο μυθιστόρημά του Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά γράφει με τρόπο συγκινητικό για τον φόβο, την παράνοια και τις κακουχίες που συνοδεύουν τη ζωή σε ένα αυταρχικό κράτος. Με φόντο την εμπόλεμη πατρίδα του και εμπνευσμένος από τον Γουίλιαμ Φώκνερ, ο Σύρος συγγραφέας καταθέτει ένα σύντομο αλλά συγκινητικό μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες και οικογενειακές σχέσεις που δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες. Η μετάφραση από τα αραβικά είναι της Αγγελικής Σιγούρου.  

 Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
 Λίγο προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, ο ηλικιωμένος Αμπντελατίφ εκφράζει στον μικρό του γιο την ύστατη επιθυμία του: να ταφεί στο χώμα του χωριού του. Ο Μπούλμπουλ θα πείσει τον μεγάλο του αδερφό τον Χουσέιν και την αδερφή τους τη Φάτιμα να συνοδεύσουν όλοι μαζί τη σορό του πατέρα τους. Αυτό όμως ισοδυναμεί με επικίνδυνη αποστολή σε μια χώρα που έχει μετατραπεί σε έναν αιματηρό λαβύρινθο αυθαίρετων στρατιωτικών αναμετρήσεων. Παρακολουθούμε λοιπόν ένα βαν που κατευθύνεται από τη Δαμασκό προς την Αναμπίγια. Εκεί μέσα η σιωπή είναι ανησυχητική, ενώ έξω λυσσομανά ακόμα ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος που δεν χορταίνει θύματα. Από τη μια μεριά έχουμε τα διαδοχικά οδοφράγματα που πρέπει να περάσει η οικογένεια και από την άλλη τα ψυχολογικά εμπόδια που κάνουν τούτη τη διαδρομή μια δύσκολη δοκιμασία. Βλέπουμε τρεις ανθρώπους οι οποίοι καλούνται, κυρίως, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.  Ένα μυθιστόρημα που, με αφορμή τον θάνατο, μιλά για τη ζωή. Ο Χάλιντ Χαλίφα, χαρισματικός αφηγητής αλλά και δεξιοτέχνης του μαύρου χιούμορ, καταθέτει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την τραγωδία της σύγχρονης Συρίας.