Σαββέρια Μαργιολά: «Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά στην καρδιά των Ελλήνων του χθες και του σήμερα»

sabberia-margiola
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Η τραγουδίστρια μιλά στο clickatlife με αφορμή τον δίσκο που κυκλοφορούν από την FM Records στο πλαίσιο των 95 χρόνων του κορυφαίου δημιουργού.

Με γνώμονα τον απέραντο θαυμασμό και σεβασμό της προς τον Μίκη Θεοδωράκη, η Σαββέρια Μαργιολά, που τη γνωρίσαμε από την επιτυχία «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις;», μας παρουσιάζει το νέο της δίσκο της «Ρόδα Αμάραντα» που κυκλοφορεί από την FM RECORDS με επανεκτελέσεις τραγουδιών του σπουδαίου δημιουργού.

Ακούστε τον δίσκο εδώ.

Η τραγουδίστρια συστήνεται στο clickatlife.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πού γεννήθηκες;

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά έχω καταγωγή από τη Λευκάδα και τη Νάξο, οπότε νιώθω σίγουρα και νησιώτισσα. Σήμερα, ζω μόνιμα στην Αθήνα, αγαπώ πολύ την τρέλα της και τους ρυθμούς της, αν και υπάρχουν στιγμές που μου έρχεται να εξαφανιστώ.

Τι σπουδές έχεις κάνει;

Ασχολήθηκα με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, ξεκινώντας με μαθήματα στο πιάνο και μετά και στη φωνητική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισα μεταπτυχιακές σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο πάνω στον «Έλεγχο του στρες και την προαγωγή της υγείας».

Μικρή τι ήθελες να γίνεις;

Σε ηλικία δυόμιση ετών ξεκίνησα το μπαλέτο, το λάτρευα και έλεγα ότι όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω χορεύτρια. Μπορεί να μην ακολούθησα αυτό επαγγελματικά αλλά τελικά δεν ξέφυγα από τον κόσμο της τέχνης.

Θυμάσαι τη στιγμή που αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με την μουσική; 

Μεγάλωσα σε μουσικό περιβάλλον καθώς στην οικογένεια του πατέρα μου ήταν σχεδόν όλοι μουσικοί, όπως και αυτός. Νομίζω πως αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αγαπήσω και να μάθω τη μουσική και το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα την δική μου ανάγκη να βουτήξω σ’ αυτόν τον κόσμο θέλοντας να τον εξερευνήσω και να εκφραστώ μέσα απ’ αυτόν.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σου επιρροές;

Αγαπάω πολύ την λαϊκή, έντεχνη και παραδοσιακή μας μουσική και αυτό είναι και το δικό μου καλλιτεχνικό μονοπάτι όλα αυτά τα χρόνια, μελετώντας και ακούγοντας Μοσχολιού, Μπιθικώτση, Μαρινέλλα, Νταντωνάκη,Αλεξίου, Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Παναγιώτη Λάλεζα και πολλούς  πολλούς άλλους, ερμηνευτές και συνθέτες. Μου αρέσει όμως να ακούω και άλλα είδη μουσικής και σίγουρα έχω επηρεαστεί από καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους με διαφορετικό μουσικό ύφος απ’ αυτό που υπηρετώ.

Μίλησέ μου για το δίσκο σου "Ρόδα Αμάραντα" με τις 10 επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι ένας δίσκος με επανεκτελέσεις τραγουδιών από το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και έχει τίτλο «Ρόδα αμάραντα». Κατάφερα να ξεχωρίσω με δυσκολία δέκα τραγούδια του που με συγκινούν, κάποια πασίγνωστα και κάποια λιγότερο ακουσμένα.Από μικρή ηλικία μελετώ το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδάω πάντα κομμάτια του στις προσωπικές μου παραστάσεις αλλά η ιδέα για αυτόν τον δίσκο ήρθε μέσα από μία κουβέντα με την εταιρεία FmRecords και ξεκίνησα με ανείπωτη χαρά την ηχογράφηση του. 

Ποια η ιδιαιτερότητα, ίσως και η επικαιρότητά του;

Και η ιδιαιτερότητα και η επικαιρότητα βρίσκεται στο ίδιο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο διαχρονικό που κουβαλάει την ενέργειά του, το πνεύμα του και την ματιά του, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα και την καρδιά των Ελλήνων του χθες και του σήμερα. Πατώντας πάνω σε μια τόσο δυνατή βάση, δεν θέλησα να διασκευάσω αυτά τα δέκα τραγούδια, απλά προσπάθησα να μεταφέρω την προσωπική και συναισθηματική μου προσέγγιση.

Τι μουσική θέλεις να κάνεις;

Η μουσική είναι ένας ατελείωτος δρόμος. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να τραγουδάω τραγούδια που μιλούν στην ψυχή μου και μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα που μας αφορούν όλους.

Σε τι φάση σε πέτυχε καλλιτεχνικά το lockdown;

Είχαμε ήδη ξεκινήσει τη χειμερινή μας περιοδεία εκτός Αθηνών, με αρκετά live προγραμματισμένα, όταν έγινε το lockdown και αναγκαστικά πέσαμε σε παύση.

Πώς βίωσες την περίοδο της καραντίνας;

Ήταν μια περίεργη περίοδος. Μπήκα σε τελείως διαφορετικό ρυθμό καθημερινότητας που είχε τα θετικά και τα αρνητικά του. Από τη μία ξεκουράστηκα αρκετά και βρήκα χρόνο για πράγματα που είχαν μείνει πίσω λόγω του τρεξίματος και από την άλλη υπήρξε ο προβληματισμός της επόμενης μέρας.

Τι πιστεύεις ότι ήρθε να μας υπενθυμίσει αρχικά το «μένουμε σπίτι» και τώρα το «μένουμε ασφαλείς»;

Συνειδητοποιήσαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι από τη μία στιγμή στην άλλη γίνονται ανατροπές. Στην προκειμένη περίπτωση κληθήκαμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας και να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο το υπέρτατο αγαθό που είναι η υγεία.

Πώς οφείλουν οι άνθρωποι της Τέχνης να λειτουργήσουν και να δράσουν αυτή την περίοδο ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και μείνουν ζωντανοί;

Δυστυχώς και για τους ανθρώπους της τέχνης τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι σε δύσκολες περιόδους η τέχνη βρίσκει τρόπο να αναγεννηθεί. Οι καλλιτέχνες εμπνέονται και μέσα από τις δυσκολίες κινητοποιούνται ατόμικα αλλά και συλλογικά, κάτι που είδαμε να συμβαίνει αρκετά και τις ημέρες της καραντίνας. Ευελπιστώ ότι γρήγορα θα ξεπεραστεί όλη αυτή η κατάσταση και θα μπούμε και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς.

Φοβάσαι ότι οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες μπορεί μακροπρόθεσμα να πλήξουν το θέατρο, το σινεμά, τη μουσική, την τέχνη γενικότερα; Μήπως το κοινό συνηθίσει την εξ αποστάσεως πολιτιστική εμπειρία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ήδη στο σινεμά λόγω της δημοφιλίας των πλατφόρμων streaming;

Μετά από αυτό που είδα να συμβαίνει στο διαδύκτιο την περίοδο της καραντίνας, αναρωτήθηκα πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια προσέγγιση στην τέχνη. Σε αυτή την περίπτωσή θα χαθεί η ουσιαστική επαφή  και επικοινωνία μεταξύ του καλλιτεχνη και του κοινού που είναι πολύ σημαντική στην τέχνη, η αλληλεπίδραση και το μοίρασμα που λειτουργούν πάντα θεραπευτικά και μας ανατάσσουν και πιστεύω πως θα υπάρξει ψυχική απομόνωση.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία;

Θα νιώσω ξανά, πραγματικά ελεύθερη και θα κάνω σχέδια τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν, χωρίς την αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

Επόμενα σχέδια υπάρχουν;

Θα προσπαθήσουμε να πραγματοιήσουμε κάποιες παραστάσεις μέσα στο καλοκαίρι και αν όλα πάνε καλά υπάρχει η σκέψη για την παρουσίαση αυτού του καινούργιου δίσκου στις αρχές του χειμώνα.

Ποιο είναι το κρυφό σου όνειρο που θα ήθελες να γίνει πραγματικότητα;

Να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος, με περισσότερη αλληλεγγύη, ισότητα, χωρίς κοινωνικές διαφορές και ρατσισμό.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ