Θα τιμηθεί με προτομή η Dolly Parton έναντι ηγετών της Ku Klux Klan;

dolly-parton Richard Shotwell
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

«Ας αντικαταστήσουμε τα αγάλματα των ανδρών που θελησαν να χωρίσουν την χώρα με ένα μνημείο για την γυναίκα που δουλεύει όλη της την ζωή για να μας φέρει πιο κοντά».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Jeremy Faison πρότεινε την αντικατάσταση της προτομής του στρατηγού των «Νοτίων» στον εμφύλιο πόλεμο και μετέπειτα ηγέτη της Ku Klux Klan, Nathan Bedford Forrest, που βρίσκεται στην έδρα του κυβερνήτη του Τενεσί. Στην θέση του, ο Faison θεώρησε πως πρέπει να μπει το άγαλμα μιας αδιαμφησβήτητης ηρωίδας της πολιτείας – της Dolly Parton.

Οι σοβαρές αναταραχές στην Αμερική μετά την δολοφονία του George Floyd έχουν επαναφέρει στην κοινή γνώμη της χώρας το σχετικό ζήτημα, καθώς πολλοί διαδηλωτές έχουν στραφεί κατά αγαλμάτων και μνημείων αφιερωμένων σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της αμερικάνικης ιστορίας. Μια νέα διαδικτυακή καμπάνια καλεί τις τοπικές αρχές του Τενεσί να αντικαταστήσουν τα προβληματικά αγάλματα του Forrest και άλλων ηγετών της Συνομοσπονδίας με αγάλματα της Parton.

Shutterstock / Hannah Henderson

Έξω από το δικαστήριο του Σεβίβιλ στο Τενεσί ήδη υπάρχει ένα άγαλμα της Dolly Parton.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία, αλλά δεν χρειάζεται να αποθεώνουμε αυτούς που δεν αξίζουν τους επαίνους μας. Αντίθετα, ας τιμήσουμε μια πραγματική ηρωίδα του Τενεσί, την Dolly Parton» αναφέρει το σχετικό ψήφισμα που δημιουργήθηκε στη σελίδα Change.org. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 4.500 υπογραφές.

Οι δημιουργοί της καμπάνιας στην συνέχεια αναφέρουν τα πλούσια επιτεύγματα της εμβληματικής τραγουδίστριας πέραν της μουσικής, όπως οι πρωτοβουλίες της στην παιδεία που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια Αμερικάνους να φοιτήσουν, αλλά και οι τεράστιες δωρεές που έχει κάνει στον Ερυθρό Σταυρό και τις έρευνες στον νέο κορωνοϊό.

Shutterstock / Bart Sherkow

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια έχει αναπτύξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

«Ας αντικαταστήσουμε τα αγάλματα ανδρών που θέλησαν να χωρίσουν αυτή την χώρα με ένα μνημείο για την γυναίκα που δουλεύει όλη της την ζωή για να μας φέρει πιο κοντά» καταλήγει το ψήφισμα, με τον δημιουργό του, Alex Parsons, να τονίζει πως «η ιδέα αντικατάσταση όλων αυτών των μνημείων με την Dolly Parton μπορεί να ακούγεται αστεία, αλλά η ιστορία αυτών των μνημείων είναι κάθε άλλο παρά αστεία».