Το Μέγαρο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στον Κήπο του

megaro-mousikis-athinon CHARIS AKRIVIADIS
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιάννης Βακαρέλης θα είναι προσκεκλημένος της ΕΡΤ σε ζωντανή διαδικτυακή και ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διεθνούς φήμης πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης θα καλωσορίσει το κοινό στη φετινή ζωντανή μετάδοση της Γιορτή της Μουσικής που παρουσιάζεται ταυτόχρονα για πρώτη φορά ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά από την ΕΡΤ 2, την ΕΡΤ Web TV, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και από το site του Μεγάρου, την Κυριακή 21 Ιουνίου. Η μετάδοση θα αρχίσει με μια σύντομη συνέντευξη του καταξιωμένου έλληνα βιρτουόζου στην παρουσιάστρια της βραδιάς Αλεξάνδρα Γιαλίνη, στην οποία ο Γιάννης Βακαρέλης θα μιλήσει για τα σχέδιά του για την επόμενη σεζόν και όχι μόνο.

Ο φημισμένος σολίστ έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες και διακεκριμένους μαέστρους. Έχει επίσης συμπράξει με σημαντικά σχήματα μουσικής δωματίου, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί και με το βραβευμένο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1992. Για τη μουσική του προσφορά στην πολιτιστική μας ζωή έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Επιπλέον, του έχει απονεμηθεί το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Γιορτής της Μουσικής πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία κοινού στο Αίθριο των Μουσών και στον Κήπο του Μεγάρου, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των έκτακτων επιχορηγούμενων δράσεων των εποπτευόμενων φορέων του.

Η βραδιά αρχίζει με τα Έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που, από το Αίθριο του Μεγάρου (19:00), θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο διάσημα έργα της μουσικής δωματίου, τη Σερενάτα για έγχορδα, έργο 48 του Τσαϊκόφσκι. Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται στον Κήπο (19:30) με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών. Οι βιολονίστες Απόλλων Γραμματικόπουλος και Παναγιώτης Τζιώτης, ο βιολίστας Πάρις Αναστασιάδης και ο τσελίστας Ισίδωρος Σιδέρης επέλεξαν για το πρόγραμμά τους αποσπάσματα από γνωστές συνθέσεις του Μπετόβεν, του Μότσαρτ και του Ντβόρζακ. Θα ακουστούν επίσης μεταγραφές αγαπημένων μελωδιών με άρωμα τζαζ του Αμερικανού Τζορτζ Γκέρσουιν και γνωστών τσιγγάνικων τάνγκο του Δανού Γιάκομπ Γκάντε.

Επιστροφή, στη συνέχεια, στο Αίθριο των Μουσών (20:00) με δημοφιλή αποσπάσματα από όπερες, μιούζικαλ και τραγούδια φημισμένων συνθετών. Η Χριστίνα Πουλίτση (σοπράνο), ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος) και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος) θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από τα λυρικά έργα Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γκουνό, Σταχτοπούτα και Ο Τούρκος στην Ιταλία του Ροσσίνι καθώς και τραγούδια του Γκασταλντόν. To ρεσιτάλ των τριών διεθνώς αναγνωρισμένων σολίστ ολοκληρώνεται με δύο αποσπάσματα από τα δημοφιλή μιούζικαλ Les Misérables και Kiss Me, Kate. Τους πλαισιώνει ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας

CHARIS AKRIVIADIS

Ο επίλογος ανήκει στο George Kontrafouris Trio. Ο Κήπος του Μεγάρου (20:30) υποδέχεται τον σπουδαίο πιανίστα και τους συνεργάτες του, τον κοντραμπασίστα Κίμωνα Καρούτζο και τον σολίστ των τυμπάνων Τζέισον Ουάστορ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν κομμάτια που υπογράφουν ο ίδιος ο Κοντραφούρης («The Passing», «Deep South») και δύο ιδιαίτερες καλλιτέχνιδες, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Τζέσσικα Ουίλλιαμς. Στην πρώτη ανήκει η σύνθεση «Αιώρα», ενώ στη δεύτερη το κομμάτι με τίτλο «The Quilt».

Φέτος, γιορτάστε τη μουσική από τον Κήπο του Μεγάρου στις οθόνες σας.